George Cosbuc

Poezia „Unul ca o sută” de George Coșbuc a fost dedicată poetului Mihai Eminescu, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Coșbuc. Poemul este o pledoarie pentru valoarea unică a fiecărei ființe umane și pentru egalitatea dintre oameni, în ciuda diferențelor de avere sau poziție socială. De asemenea, poezia transmite ideea că un om poate fi la fel de valoros precum o sută de oameni, dacă are calitățile potrivite și dacă luptă pentru ceea ce își dorește.


Uite, de-ar fi lege-n ţară
Să popim pe toţi aceia
Cari fac vinului ocară
Şi zoresc, că-i om nebun
Cine crede-n hori şi-n fete –
Eu pe cinstea mea vă spun:
De m-aţi bate-n toată ziua,
Nici de dascăl n-aş fi bun!
 
Însă, de-ar ieşi vreo lege
Că nevestele de-acuma,
Nu bărbaţii, vor alege
Pe primar, şi că-i iertat
Să se caute vrednicia
Numai după sărutat:
De v-aţi pune-n cap cu toţii,
Eu aş fi primar în sat!

Rezumat extins la poezia Unul ca o sută de George Coşbuc

Poezia „Unul ca o sută” de George Coșbuc este o celebrare a valorilor patriotice și a unității naționale. Poezia prezintă ideea că un singur erou poate fi echivalent cu o sută de oameni obișnuiți, deoarece el are forța și curajul de a se ridica împotriva inamicului și de a lupta pentru libertatea și independența țării.

În primul vers al poeziei, autorul face referire la un erou legendar, Mihai Viteazu, care a unit cele trei principate românești la sfârșitul secolului al XVI-lea. El afirmă că, deși Mihai Viteazu a fost doar un om singur, el a fost echivalentul a o sută de oameni obișnuiți. Această idee este apoi extinsă pentru a include și alte figuri istorice notabile, precum Ștefan cel Mare și Avram Iancu.

Poezia sugerează că, prin urmare, orice român poate fi la fel de puternic și de curajos ca acești eroi din trecut, și că ar trebui să își găsească propriul mod de a se ridica împotriva opresiunii și de a lupta pentru libertate și independență. În final, autorul îndeamnă românii să își amintească de valorile și tradițiile naționale și să rămână uniți în fața adversităților.

Poezia „Unul ca o sută” este o celebrare a spiritului național și a ideii că un singur om poate face o diferență semnificativă în lupta pentru libertate și independență. Aceasta sugerează că, prin unitate și curaj, românii pot depăși orice obstacol și pot continua să își apere valorile și tradițiile naționale.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia