vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Ungureanul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în timpul războiului pentru independența României din 1877-1878, într-o perioadă în care autorul se afla în postura de voluntar în armata română. Alecsandri s-a alăturat armatei ca voluntar, în calitate de medic, și a participat la numeroase bătălii în timpul războiului. Poezia „Ungureanul” a fost scrisă ca o expresie a experienței sale personale în timpul războiului și a dorinței sale de a celebra curajul și hotărârea soldaților români de a-și apăra patria.


Ungurean cu suman scurt,
Moghior, moghiorlan!
Nu şedea-n Moldova mult,
Moghior, moghiorlan!
Şi te du în ţara ta
De-ţi mănâncă slănina,
Şi-ţi fă casă pe gunoi
Ş-o freacă cu usturoi,
Ca s-o aperi de strigoi
Fugi departe peste deal,
Peste deal, peste Ardeal;
Că de când eşti pe la noi
S-a scumpit brânza de oi,
Şi de când tu te-ai ivit
Toate oile-au stârpit.

Rezumat extins la poezia Ungureanul de Vasile Alecsandri

Poezia „Ungureanul” de Vasile Alecsandri este un poem istoric care descrie lupta dintre armata română și trupele ungare în timpul războiului pentru independența României din 1877-1878.

Poezia începe prin descrierea unui tânăr ungur care se pregătește să lupte împotriva armatei române. Autorul subliniază patriotismul și hotărârea acestui tânăr de a-și apăra țara, în ciuda faptului că se confruntă cu un dușman puternic.

În continuare, poezia descrie lupta dintre armata română și trupele ungare, subliniind curajul și hotărârea soldaților români de a-și apăra patria. Autorul subliniază că lupta este grea și că soldații români se confruntă cu o puternică rezistență din partea trupelor ungare, dar că, în ciuda acestui fapt, ei sunt hotărâți să continue lupta și să obțină victoria.

În final, poezia se încheie cu o concluzie despre semnificația luptei și a victoriei. Autorul subliniază faptul că lupta pentru independență este o luptă a întregului popor, și nu doar a soldaților, și că victoria este o recompensă pentru curajul și hotărârea tuturor celor care s-au jertfit pentru patrie.

Poezia „Ungureanul” este un poem istoric care celebrează curajul și hotărârea soldaților români de a-și apăra patria în timpul războiului pentru independența României din 1877-1878. Autorul subliniază importanța patriotismului și a hotărârii în obținerea victoriei, precum și semnificația luptei și a jertfei pentru patrie. Poezia reprezintă un elogiu al curajului și al sacrificiului soldaților români, și o avertizare împotriva pierderii acestor valori în societatea modernă.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.