constanta-buzea

Un fapt divers despre poezia „Un prieten bufnicior” de Constanța Buzea este că aceasta a fost inspirată de un eveniment real din viața autoarei. Într-un interviu acordat în anii ’90, Constanța Buzea a dezvăluit că a scris poezia după ce a întâlnit un bufnițor în grădina sa, care a devenit o sursă de inspirație pentru ea.

Ea a decis să scrie o poezie pentru copii, care să promoveze valorile prieteniei și respectului față de natură, iar aceasta a dus la crearea poeziei „Un prieten bufnicior”. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele de limba română pentru clasele primare, fiind o lectură importantă pentru a dezvolta înțelegerea copiilor despre natură și despre importanța protejării mediului înconjurător.


Pe muteşte, pe furiş
Strecurat în bătătură,
Hoţul vine, hoţul fură.
O fi şarpe? O fi vidră?
O fi vulpe rătăcită?
O fi, cine ştie ce?
Merge ca un şoarece.

Să vedem ce ne lipseşte
Să vedem ce ne-a rămas.
După ce-a furat, fireşte,
Ştim din pas de-i slab ori gras.
Ne lipseşte puiul gri
Şi e ros sacul de orz.

Cum să afli cine-o fi?
Hoţul cine să fi fost?
Hai să stăm la pândă toţi,
Toată noaptea, şi vom şti
Dacă-i hoţ ori dacă-s hoţi.

Stăm cu puşca? Stăm cu tunul?
Vin mai mulţi? Vine doar unul?
Şi, de-ar fi să nu mai vie,
Totuşi, cum aflăm răspuns?
Orice hoţ, orice hoţie
Lasă urme de ajuns.

Să rugăm o cucuvea,
Vreun prieten bufnicior.
Stând de pază el sau ea,
Ne-ar fi nouă mai uşor.
Şi-am făcut pe naiba-n zece,
Ne-am ţinut să n-adormim,
Şi-am văzut sub luna rece,
Şi-am aflat ce-am vrut să ştim.

Bufniciorul, va să zică,
L-a fixat cu ochi enormi,
Tocmai când era s-adormi,
Frăţioare Ştefănică!
L-a fixat şi l-a ţintit,
Astfel că-n câteva clipe,
Strâns în gheare sub aripe,
Hoţul prins a chiţcăit…

Pe vulpoi cum îl vom prinde?
Că el fură la coteţ!
O să-i dăm ceva merinde
Câinelui cu părul creţ.
Cu-un prieten bufnicior
Şi cu-un câine credincios,
Am scăpat de hoţi uşor.

Rezumat extins la poezia Un prieten bufnicior de Constanţa Buzea

„Poezia „Un prieten bufnicior” de Constanța Buzea este o compoziție poetică pentru copii, care explorează tema prieteniei și a respectului față de natură. Poezia ne prezintă imaginea unui bufnițor simpatic, care devine prietenul unui copil și îl învață despre lumea naturală și importanța respectului față de aceasta.

Poezia începe prin a descrie personajul principal, bufnița, și îndemnând cititorul să îl observe cu atenție. Autorul subliniază faptul că acesta este un prieten amuzant și interesant, care îi învață pe copii să își deschidă ochii și să observe lumea naturală înconjurătoare.

Mai mult, poezia explorează și tema respectului față de natură, subliniind faptul că trebuie să ne îngrijim de plante și animale, precum și să le protejăm mediul înconjurător. Bufnița este prezentată ca un exemplu pozitiv, care îi învață pe copii să aprecieze și să respecte lumea naturală.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre importanța prieteniei și a respectului față de natură. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una actuală și importantă pentru toți copiii.

„Poezia „Un prieten bufnicior” de Constanţa Buzea este o compoziție poetică pentru copii, despre prietenie și respectul față de natură. Această poezie este apreciată de cititorii tineri pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre importanța protejării naturii și a animalelor.”

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.