elena-farago

Un fapt onteresant despre poezia „Un porumbel” de Elena Farago este ca sceastă poezie este cunoscută și sub titlul „Trei porumbei” și face parte din volumul de poezii pentru copii intitulat „Azi e ziua ta”.

Poezia prezintă trei porumbei care zboară și care își împart pâinea, simbolizând ideea de prietenie și ajutor reciproc. În final, porumbeii zboară într-un singur sens, simbolizând unitatea și solidaritatea.

Elena Farago a fost o cunoscută poetă, prozatoare și traducătoare română, născută în 1930 și decedată în 1987. A fost una dintre primele femei care a obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea din București și a publicat numeroase volume de poezie, proză și traduceri.


Un porumbel căzut-a, din zbor, pe-o stâncă-n mare,
Şi-i mic de tot săracul, de-abia a prins să zboare!
Vin valuri mari şi-n stâncă se lovesc, şi lui i-e frică,
Şi trist îşi ascunde capul, şi aripile-şi ridică
Când stropii săriţi din valuri pe pene-i cad şi-l udă,
Dar piuitul jalnic nu-i nimeni să-l audă!
Ci iată-o porumbiţă că-n zbor zorit soseşte:
E mama lui ce-l cată, plângând, de când lipseşte.
Şi-i lângă el acuma şi-l ciuguleşte dulce
Să-i treacă spaima şi-apoi să meargă să şi-l culce.
Şi-ncet spre cuib acum zbura-vor împreună –
Să-l încălzească mama, să adoarmă –
Noapte bună!

Rezumat extins la poezia Un porumbel de Elena Farago

Poezia „Un porumbel” de Elena Farago este o creație poetică dedicată acestui simbol al păcii și al libertății, un porumbel alb, care zboară liber prin lume. Poezia ne prezintă imaginea acestui porumbel, care, cu aripile lui albe și largi, trece prin aer, având în priviri lumina și înțelepciunea.

În prima strofă, poeta ne prezintă imaginea acestui porumbel, care se îndreaptă spre noi, fiind adus de vânt, ca un semn al libertății și al speranței. Porumbelul este simbolul păcii, al iubirii și al înțelepciunii, care aduce o rază de lumină în lumea noastră întunecată.

În a doua strofă, Elena Farago ne invită să ne imaginăm cum acest porumbel zboară pe cer, având în ochi întelepciunea și luminând calea celor care îl privesc. Porumbelul este un simbol al libertății și al frumuseții, care ne încurajează să căutăm mereu calea spre lumină și adevăr.

În ultima strofă, poeta ne sugerează că porumbelul este un semn al speranței, care ne ajută să depășim momentele dificile din viață. El este un simbol al unui viitor mai bun, mai luminos și mai liber, care ne așteaptă dacă ne străduim să ajungem la el.

În concluzie, poezia „Un porumbel” de Elena Farago este o creație poetică profundă, care reprezintă un omagiu adus acestui simbol al păcii și al libertății. Cu ajutorul imaginilor sugestive și al limbajului poetic, poeta ne îndeamnă să căutăm mereu lumina și înțelepciunea, pentru a ne putea îndrepta către un viitor mai bun și mai frumos.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.