constanta-buzea

Un fapt interesant despre poezia „Un popândău ziceam că-i plopândău” de Constanţa Buzea este că aceasta face parte din volumul „Cărticica de seară” publicat în anul 1962, care conține poezii pentru copii. Acest volum a devenit un clasic al literaturii pentru copii din România și a fost reeditat de mai multe ori.

Poezia este scrisă într-un stil poetic simplu și accesibil pentru copii, în care autorul evocă o confuzie amuzantă între două cuvinte similare, „popândău” şi „plopândău”, sugerând că greșelile și confuziile pot fi sursă de amuzament și distracție.

De-a lungul timpului, poezia a fost apreciată și iubită de copii din România și a fost inclusă în manualele școlare, consolidându-și astfel poziția ca una dintre cele mai iubite poezii pentru copii. Poezia a fost tradusă în diferite limbi străine și a făcut parte din spectacole și evenimente culturale pentru copii.

Constanţa Buzea a fost o poetă și prozatoare română care a scris mai multe cărți pentru copii și adulți. Poezia „Un popândău ziceam că-i plopândău” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale, fiind astfel o operă de referință în literatura pentru copii din România.


Cum punea mama sare în bucate,
Cum tata punea-n supa lui piper,
Tot astfel presăram până mai ieri
Peste cuvintele abia-nvăţate
Sunetul L, litera L în toate,
Şi făceam haz cum le-auzeam
Schimbate:

Un popândău ziceam că-i plopândău,
Câinii pătaţi cu pletece plătrate,
Veneau să latre în caietul meu
Plisicile cu plurici mici pe spate.

O plăsărică ciriplea în plom,
Eu ronţăiam plişcoturi şi blomboane,
Trecea pe stradă-n plardesiu un om,
Pe blicicleta lui cu cinci claxoane.

Un băieţel ducea un mic blidon
Cu gaz, în mână, fluierând uşor,
Şi-un tip cu plălărie şi blaston,
Părea un plinguin într-un plicior.

Mâine-ploimâine o să treacă vara,
Şi păsările vor zblura frumos,
Doar vrabia, porumbelul mic şi cioara
Nu vor pleca spre sudul călduros.

Vom sta la iarnă toţi cu cartea-n mână
Şi vom citi „Plunguţa cu doi blani”,
Va fi peste pământ atunci stăplână
Zăplada albă, moale ca o lână.

Şi vânători cu pluştile-ncărcate
Or să vâneze vulpi, mistreţi colţoşi,
Şi toţi vom fi atenţi la câte toate
Se-ntâmplă în poveşti cu Fleţi-Frumoşi.

Rezumat extins la poezia Un popândău ziceam că-i plopândău de Constanţa Buzea

„Un popândău ziceam că-i plopândău” de Constanţa Buzea este o poezie care prezintă o confuzie amuzantă între două cuvinte similare, „popândău” şi „plopândău”. În poezie, autorul evocă modul în care confuzia se propagă în întreaga comunitate, devenind o sursă de amuzament pentru toți cei implicați.

Poezia începe prin a prezenta personajul principal al poveștii, un băiețel care confundă cuvântul „popândău” cu „plopândău”. Acesta îi întreabă pe cei din jur ce fel de copac este „popândăul”, iar aceștia îi răspund cu surâsuri amuzate că nu există niciun astfel de copac.

În continuare, autorul descrie cum confuzia se răspândește și cum oamenii încep să se întrebe cu curiozitate ce este de fapt „popândăul”. Această confuzie devine un subiect de discuție și de amuzament pentru toată comunitatea, iar băiețelul care a pornit totul este încurajat să continue să-și pună întrebări și să exploreze lumea înconjurătoare.

Pe parcursul poeziei, autorul subliniază importanța curiozității și a întrebărilor pentru descoperirea lumii înconjurătoare. De asemenea, autorul sugerează că râsul și amuzamentul sunt parte integrantă din viața noastră și că acestea pot fi sursă de bucurie și de legături sociale.

În final, poetul subliniază mesajul moral al poveștii, sugerând că este important să nu ne fie frică să întrebăm și să descoperim lumea înconjurătoare, iar confuziile sau greșelile pot fi transformate în momente amuzante și distractive. Poezia transmite un mesaj de optimism și de bucurie de viață, invitându-ne să ne păstrăm mereu un spirit curios și entuziast.

În concluzie, poezia „Un popândău ziceam că-i plopândău” de Constanţa Buzea este o descriere poetică a confuziei amuzante între două cuvinte similare, subliniind importanța curiozității și a întrebărilor pentru descoperirea lumii înconjurătoare. Poezia transmite un mesaj de optimism și de bucurie de viață, invitându-ne să ne păstrăm mereu un spirit curios și entuziast.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.