Otilia Cazimir

Un fapt interesant despre poezia „Un mieluț cu zurgălău” de Otilia Cazimir este că aceasta a fost inclusă în numeroase manuale școlare și cărți pentru copii, atât în România, cât și în alte țări din lume. Poezia a fost apreciată pentru mesajul său educativ și moralizator și pentru modul în care transmite valorile precum compasiunea și îngrijirea față de animale.

De-a lungul anilor, poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite creații literare adresate copiilor din România și a fost tradusă în mai multe limbi străine, fiind astfel apreciată și în afara granițelor țării.


Uite-un miel cu zurgălău:
Acesta e mieluţul tău…
Stă – stângaci şi mititel,
Cu privirile prostuţe,
Cu picioarele grosuţe
Şi prea-nalte pentru el.

(Vezi că are şi copită,
Jucăria rău cioplită?)

Brumăriu, de astrahan,
A sărit de pe tăpşan
Şi deodată-a behăit
Subţirel şi răguşit!

– Pentru ce te-ai speriat?
Râde-ncetişor măicuţa.
– Hai să dregem muzicuţa,
Nu vezi că i s-a stricat?

Rezumat extins la poezia Un mieluţ cu zurgălău de Otilia Cazimir

Poezia „Un mieluţ cu zurgălău” scrisă de Otilia Cazimir este o creație literară adresată copiilor, care îi învață pe aceștia despre importanța compasiunii și a îngrijirii față de animale.

Poezia începe prin prezentarea unui mieluț care se află într-un câmp și care poartă un zurgălău. Autorul descrie modul în care mieluțul se joacă și se mișcă prin iarbă și subliniază faptul că acesta este încă mic și neînțelept.

În a doua strofă, poetul prezintă momentul în care un copil se apropie de mieluț și îi acordă atenție. Copilul îi oferă mâncare și îl mângâie pe mieluț, arătându-i afecțiune și compasiune.

În finalul poeziei, autorul subliniază importanța îngrijirii și a compasiunii față de animale și îi îndeamnă pe copii să fie blânzi și să aibă grijă de lumea din jurul lor. Prin intermediul poeziei, Otilia Cazimir îi învață pe copii să fie empatici și să aibă grijă de animalele care îi înconjoară.

În general, poezia „Un mieluţ cu zurgălău” de Otilia Cazimir este o creație literară educativă și moralizatoare, care îi învață pe copii despre importanța compasiunii și a îngrijirii față de animale. Prin intermediul acestei poezii, autorul subliniază faptul că trebuie să ne arătăm respectul și afecțiunea față de animale și că trebuie să ne gândim la binele acestora, chiar și atunci când suntem preocupați de propria noastră viață.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia