George Toparceanu

„Fuga”, cunoscută și sub numele „Un iepure”, este o poezie scrisă de George Topârceanu. Aceasta prezintă o situație comică în care un iepure fuge de un vânător care îl urmărește. În încercarea de a scăpa, iepurele încearcă diferite trucuri și ascunzișuri, dar de fiecare dată este prins de vânător. Poezia ilustrează, într-un mod amuzant, ideea că nu poți să fugi de soarta ta.


Scurt, mohorul a foşnit…
Şi spre neagra arătură
Într-o clipă s-a ivit
Un măgar-miniatură!

Din căpiţă sare pleavă,
Sar gunoaie dintr-un snop.
Puşca scoate fum pe ţeavă
Şi porneşte ca un dop…

A căzut… ba nu! Din goană,
Mic, elastic şi urgent,
Lâng-o tufă de simziană
A făcut un compliment.

Spre porumb acum s-abate…
Un scaiete zăpăcit
Îl întreabă: Ce e, frate?
Sunt teribil de grăbit!…

Alungat ca de furtună,
Cu picioare de lăcustă,
Se destinde şi s-adună
Peste-o mirişte îngustă.

Ca o minge se prăvale,
Se coboară şi se suie
Prin hârtoapele din vale:
Uite-l nu e, uite-l nu e!…

Liniştea coboară iarăşi
Peste ţarinile moarte…
L-ai scăpat! zice-un tovarăş.
Mi-a sărit cam de departe..

Rezumat extins la poezia Un iepure de George Topârceanu

Poezia „Un iepure” de George Topîrceanu este o operă literară ce prezintă aventura unui iepure care încearcă să scape de vânători, și care găsește refugiu într-un cimitir. Poezia are o structură clasică, fiind alcătuită din opt strofe a câte patru versuri fiecare.

În poezie, iepurele este descris ca fiind simbolul fragilității și vulnerabilității în fața oamenilor și a naturii, dar și a luptei pentru supraviețuire. Poemul începe prin a-l prezenta pe iepure fugind prin pădure și ascunzându-se într-o groapă din cimitir, unde se găsește nevoit să stea ascuns până când vânătorii pleacă.

Iepurele este descris ca fiind un personaj agil și rapid, care își folosește reflexele pentru a evita capcanele vânătorilor. De asemenea, poezia ilustrează și frumusețea naturii și a peisajelor, prin descrierea detaliată a pădurii și a cimitirului.

Poezia abordează tema supraviețuirii în fața adversităților și a luptei pentru libertate și independență. Versurile sugerează ideea că nimic nu este imposibil, iar fiecare creatură din natură își are propria luptă pentru supraviețuire.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.