Elena Farago (1898-1967) a fost o scriitoare română, autoare de romane, nuvele și poezii. Poezia „Un gând” este una din cele mai cunoscute creații ale sale și a fost publicată pentru prima dată în anul 1923.
Poezia prezintă o reflexie asupra timpului și efemerității vieții, începând cu versul „Cine suntem noi? Rătăcitori fără de drum”. Într-o lume aflată mereu în mișcare, cu trecerea vremii, cu toate schimbările și încercările vieții, poeta își exprimă dezamăgirea și dorința de a se elibera de această condiție de „rătăcitori fără de drum”.
Poezia este compusă din patru strofe, fiecare având câte patru versuri și rimă încrucișată. Tonul ei este melancolic, dar plin de forță și determinare de a găsi un drum și un sens în viață.
Mii şi mii de valuri vin din larg mereu
Pân-ajunge marea de adapă malul; -
Nu-ntreba nisipul cine poartă valul
Că ar fi în stare să-ţi răspundă: - Eu!
Rezumat extins la poezia Un gând de Elena Farago
Poezia „Un gând” de Elena Farago este un poem de dragoste scris în versuri libere. Poezia se concentrează pe sentimentele intense ale vorbitorului liric față de persoana iubită, exprimându-și dragostea și dorința de a fi împreună. Poezia începe cu o descriere a gândului care îi bântuie mintea vorbitorului liric, gândul fiind acela al iubirii. Acest gând îi aduce în minte imaginea persoanei iubite și îl face să simtă o dorință puternică de a fi împreună cu ea.
Pe măsură ce poemul continuă, vorbitorul liric își exprimă sentimentele de iubire în termeni senzuali și romantici, folosind imagini precum „sărutul apelor ce mărirea-ți reflectă” și „pământul tremurând sub pașii noștri”. Vorbitorul liric își exprimă dorința de a trăi fiecare moment al vieții împreună cu persoana iubită și de a-i fi alături în orice împrejurare. În finalul poemului, vorbitorul liric își exprimă speranța că gândul lui va ajunge la persoana iubită și îi va aduce aminte de sentimentele lor intense de dragoste.
Poezia „Un gând” transmite o mare intensitate emoțională și exprimă cu sensibilitate și delicatețe dorința de iubire și de apropiere a vorbitorului liric față de persoana iubită.
Informații adiționale poezii Elena Farago
Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.