Otilia Cazimir

Un fapt interesant despre poezia „Un cămin de păsărele” de Otilia Cazimir este că aceasta a fost inclusă într-o serie de manuale școlare și cărți pentru copii, atât în România, cât și în alte țări din lume. Poezia a fost apreciată pentru mesajul său educativ și moralizator și pentru modul în care transmite valorile precum solidaritatea și înțelegerea într-o comunitate. De-a lungul anilor, poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite creații literare adresate copiilor din România.


În pădure, la cămin,
Zarvă mare în pridvor.
Unii pleacă, alţii vin
De la treburile lor.

La bucătărie
Şi prin dormitoare,
Bat din aripioare,
Fac gospodărie:

Două codobaturi
Mătură prin paturi,
Două gheonoaie
Spală rufe-n ploaie,

Două pitulici
Adună furnici,
Şi două răţuşte
Răsucesc găluşte!

Numai cucul, moş portar,
Care n-are altă treabă,
Stă pe-o vargă de arţar
Şi pe toată lumea-ntreabă:
– Cu? Cu?

Rezumat extins la poezia Un cămin de păsărele de Otilia Cazimir

Poezia „Un cămin de păsărele” scrisă de Otilia Cazimir este o creație literară adresată copiilor, care îi învață pe aceștia despre importanța armoniei, a înțelegerii și a solidarității într-o comunitate.

Poezia începe prin prezentarea unui cămin de păsărele care trăiesc împreună și care își împart hrana și adăpostul. Autorul descrie cum fiecare păsărică are propriul său rol în comunitate și cum acestea colaborează pentru a-și asigura supraviețuirea.

În a doua strofă, poetul prezintă un stol de păsări care zboară în jurul căminului și care încearcă să pătrundă în el, dar care sunt respinse. Deși păsările străine sunt pline de culoare și de frumusețe, ele nu reușesc să își găsească un loc în căminul de păsărele din cauza lipsei de armonie și a lipsei de solidaritate.

În finalul poeziei, autorul subliniază importanța înțelegerii și a armoniei într-o comunitate. Prin intermediul poeziei, Otilia Cazimir îi învață pe copii să fie solidari și să își ajute semenii, să își găsească locul într-o comunitate și să își împărtășească resursele pentru a supraviețui.

În general, poezia „Un cămin de păsărele” de Otilia Cazimir este o creație literară educativă și moralizatoare, care îi învață pe copii să își dezvolte simțul solidarității și să înțeleagă importanța armoniei și a înțelegerii într-o comunitate. Prin intermediul acestei poezii, autorul subliniază faptul că, prin colaborare și prin sprijinul reciproc, putem să depășim obstacolele și să ne îndeplinim visurile.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia