George Cosbuc

Fapte diverse despre poezia „Un basm” de George Coșbuc:

  • Poezia „Un basm” a fost publicată pentru prima dată în anul 1892 în revista literară „Convorbiri literare”.
  • Este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui George Coșbuc și este adesea studiată în școli ca exemplu de creație literară pentru copii.
  • Poezia are ca temă basmul popular și prezintă un dialog între un bătrân și un copil despre puterea poveștilor și a imaginației.
  • George Coșbuc a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. A scris poezii, nuvele, povestiri și a tradus opere literare din alte limbi.
  • În poezia „Un basm”, Coșbuc încurajează copiii să-și folosească imaginația și să creadă în puterea poveștilor și a magiei, într-un mod similar cu basmele populare tradiționale.
  • Poezia are un mesaj moral și educativ și îi învață pe copii să aibă încredere în ei înșiși și să lupte pentru visurile lor.
  • Versurile poeziei sunt simple și accesibile, fiind scrise într-un stil potrivit pentru copii și pentru a fi recitate cu ușurință.
  • În timp ce poezia are o atmosferă ludică și plină de magie, Coșbuc abordează și teme serioase, precum trecerea timpului și inevitabilitatea schimbării.

„Va veni să vă cuprindă
Un flăcău cu negre plete
Şi frumos cum nimeni nu-i;
Voi fugiţi să nu vă prindă!
Uşa s-o încuiaţi la tindă,
Că, de vă sărută, fete,
Veţi muri de dragul lui!”
 
Şi-a venit flăcăul, cică,
Un voinic cum altul nu e!
Şi trei fete de-mpărat
Grabnic s-au ascuns de frică,
Numai fata cea mai mică
N-a putut grăbit să-ncuie,
Şi-a rămas la sărutat.
 
De-a murit, eu nu ţiu minte.
Acest basm mi-l spuse mama
Adormindu-mă, de mult!
Şi-i mult basm de-aici înainte,
Şi-am uitat a lui cuvinte!
Ah, de-aţi şti să-mi daţi voi seama,
Cum aş vrea să-l mai ascult!
 
Vreau să ştiu, să ştiu sfârşitul!
A murit copila? Vine
Iar flăcăul de-a plecat?
Spuneţi cum e isprăvitul?
Ah, eu nu-nţeleg iubitul –
Şi s-a repetat cu mine
Basmul fetei de-mpărat!

Rezumat extins la poezia Un basm de George Coşbuc

Poezia „Un basm” de George Coșbuc este o creație literară în care autorul creează o lume fantastică, în care personajele și întâmplările par să fie desprinse dintr-un basm. Poezia este compusă dintr-o serie de imagini și descrieri pline de culoare și energie.

În poem, autorul descrie un tărâm magic, plin de flori și copaci în floare, unde se întâmplă o serie de evenimente fantastice. În centrul povestirii se află o fată frumoasă și un tânăr curajos, care încearcă să o salveze de la o primejdie iminentă. Întreaga lume pare să fie animată de o forță misterioasă, iar personajele sunt supuse unor forțe supranaturale care îi ajută sau îi împiedică în încercările lor.

Poezia se încheie cu o concluzie morală, care subliniază importanța curajului și a încrederii în forțele proprii în fața dificultăților vieții.

În ansamblu, „Un basm” este o poezie plină de farmec și poezie, care îi transportă pe cititori într-o lume fantastică plină de aventură și mister.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia