Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Umbra de aur” de Grigore Vieru este acela că a fost adaptată în muzică și interpretată de numeroși artiști din Republica Moldova și România. Melodia inspirată de această poezie a fost compusă de către Anatol Chiriac și a fost lansată în anul 1992 într-un album intitulat „Poezii de Grigore Vieru în muzică”.

De asemenea, poezia „Umbra de aur” a inspirat și alte compoziții muzicale, precum piesa „Umbra” a trupei Zdob și Zdub, lansată în anul 2004. Această piesă se bazează pe aceleași idei de efemeritate a vieții și de trecere a timpului și a fost apreciată de publicul din Republica Moldova și din România.

Astfel, poezia „Umbra de aur” de Grigore Vieru a avut un impact puternic asupra culturii și a inspirat artiști din diferite domenii să creeze opere artistice care să celebreze mesajul și simbolismul acesteia. Aceasta a fost adaptată în muzică și a rămas una dintre cele mai populare și iubite creații ale lui Grigore Vieru.


Vatră
Lumina îmi este.
(Şi întunericul la fel!)
Ah, razele dalbe-ale ei
Care-ndulcesc
Chipu-mi de salcie amară
Şi încălzesc piatra
Pe care se lasă mama
Trudită!
Şi suflarea ei aurie de sus,
Dezmorţind
Degeratele ramurii degete!
Ah, lama cuţitului ei
Cu-al cărei tăiş
Bucăţesc pâinea pe masă,
Cioplesc dulcele doinelor lemn!
Eu nu îngrădesc lumina,
Ci întunericul:
Taina mea.
Poţi intra, îţi îngădui,
În limpedea lumină ce-o am.
Dar nu şi în
Liniştea nopţii,
Lin legănându-se
Ca o trestie tristă.

Rezumat extins la poezia Umbra de aur de Grigore Vieru

Poezia „Umbra de aur” de Grigore Vieru este o creație poetică profundă și emoționantă, care explorează tema dragostei și a trecerii timpului. Poezia reflectă despre frumusețea și efemeritatea vieții și despre importanța de a trăi fiecare moment la intensitate maximă.

În prima strofă, autorul descrie imaginea unei umbre de aur care strălucește într-un loc liniștit. El subliniază faptul că această imagine este efemeră și că nu poate fi reținută pentru totdeauna, dar că rămâne o sursă de inspirație și de frumusețe.

În a doua strofă, autorul reflectă despre trecerea timpului și despre cum iubirea poate părea o simplă umbră în fața trecerii acestuia. El subliniază faptul că iubirea nu poate fi reținută într-un moment fix, ci trebuie să fie trăită intens și cu pasiune în fiecare moment.

În a treia strofă, autorul subliniază faptul că iubirea nu trebuie să fie posesivă și că trebuie să lăsăm persoana iubită să trăiască și să se dezvolte. El vorbește despre importanța de a înțelege că dragostea adevărată nu înseamnă a poseda pe cineva, ci a-i permite să fie liber și să se dezvolte.

În concluzie, poezia „Umbra de aur” de Grigore Vieru este o creație poetică profundă și emoționantă, care subliniază importanța de a trăi fiecare moment cu intensitate și de a prețui frumusețea și valorile universale. Autorul surprinde cu acuratețe fragilitatea și efemeritatea vieții, dar și puterea și durabilitatea iubirii adevărate. Această poezie este un exemplu deosebit de frumos al stilului poetic al lui Grigore Vieru și rămâne una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale sale.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.