Un fapt interesant despre poezia „Ulise” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Nebănuita iubire,” publicat în 1937. Acest ciclu de poezii explorează teme legate de iubire, căutare de sine și întoarcere la sine însuși. „Ulise” este o poezie emblematică din acest ciclu și ilustrează aventurile și călătoria interioară a eroului Ulise din mitologia greacă.
Poezia transpune în versuri marea călătorie a lui Ulise, care a luptat și a căutat în lumea întreagă, dar care, în cele din urmă, se întoarce la sine însuși, la esența sa. Este o meditație profundă asupra căutării umane de a se cunoaște și de a se regăsi în mijlocul provocărilor și aventurilor vieții.
De pe liman pe golfuri
privirea ți-o rotește.
E liniște ca-n ziua
când mă-ntorsei hoțește
și ți-am golit de oaspeți
viața, pragul, tinda.
Ia seama, Penolope,
ce netedă-i oglinda.
Se-ntinde marea clară
pe-un prund de oseminte.
Nu-i nimenea cu prora
s-o spargă, s-o frământe.
Doar șerpii taie apa
spre-un țărm ghicit în zare,
trecând peste adâncuri
ca semne de-ntrebare.
Catargul putrezește
la margine de timp,
acolo, între Hades
și-acele culmi în nimb.
Nu m-amăgește ceasul
să număr nestemate,
nici nu mă cheamă-n urmă
furtuni și vrăji uitate.
Vezi, orice amintire-i
doar urma unor răni
prin țări, prin ani primite,
pe la răscruci și vămi.
Nu aștepta pățanii
să izvodesc, alese.
Deșartă născocire
e vorba ce se țese.
Dar pe liman ce bine-i
să stăm în necuvânt –
și, fără de-amintire
și ca de sub pământ,
s-auzi în ce tăcere,
cu zumzete de roi,
frumsețea și cu moartea
lucrează peste noi.
Rezumat extins la poezia Ulise de Lucian Blaga
Poezia „Ulise” de Lucian Blaga este o lucrare profundă și simbolică care explorează temele aventurii, căutării de sine și întoarcerii la esența umană. Inspirată de mitologia greacă, ea își începe povestea cu eroul Ulise, care a străbătut mări și a trăit experiențe variate în căutarea cunoașterii și a adevărului.
Poezia descrie călătoria lui Ulise prin imagini vibrante și simboluri bogate. De-a lungul călătoriei sale, Ulise a întâlnit monștri și pericole, dar a căutat mereu înțelegerea și sensul profund al vieții. În cele din urmă, el se întoarce la rădăcinile sale, la esența sa umană.
Autorul subliniază că, în căutarea noastră de cunoaștere și de aventură, nu trebuie să uităm să ne întoarcem la noi înșine și să ne descoperim adevărata identitate. Poezia este o meditație asupra naturii umane și a călătoriei spirituale pe care o parcurgem în viață.
„Ulise” de Lucian Blaga reprezintă o explorare profundă a condiției umane, a dorinței noastre de a descoperi sensul vieții și de a ne cunoaște pe noi înșine. Este o lucrare poetică care ne amintește că, în ciuda aventurilor și pericolelor, căutarea de sine este una dintre cele mai importante călătorii pe care le putem întreprinde.
Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.
A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.