Un fapt divers despre poezia „Uite, vine Moș Crăciun” de Otilia Cazimir este acela că aceasta a fost inclusă într-un spectacol de teatru pentru copii, intitulat „Crăciunul lui Moș Ene”, prezentat în anul 2015 de Teatrul Excelsior din București.
Spectacolul a fost regizat de regizorul Alexandru Mâzgăreanu și a avut o distribuție formată din actori cunoscuți de teatru și film din România. Poezia „Uite, vine Moș Crăciun” a fost una dintre piesele muzicale incluse în spectacol, care a fost un amestec de muzică, dans și teatru, având ca tema centrala bucuria și entuziasmul copiilor în așteptarea sosirii lui Moș Crăciun. Spectacolul a fost bine primit de public și a fost considerat un mod inovativ și interesant de a aduce în prim plan spiritul sărbătorilor de iarnă și bucuria pe care acestea o aduc copiilor.
Prin nămeţi, în fapt de seară,
A plecat către oraş
Moş Crăciun c-un iepuraş
Înhămat la sănioară.
Drumurile-s troienite,
Noaptea vine, gerul creşte…
Cu urechile ciulite
Iepuraşul se grăbeşte.
Uite-o casă colo-n vale,
Cu ferestre luminate.
Moşul s-a oprit din cale,
Cu toiagu-n poartă bate:
– Bună seara, bună seara!
Iaca, vin cu sănioara
Şi cu daruri proaspete.
Bucuroşi de oaspete?
– Bucuroşi, bucuroşi,
Strigă glasuri de copii.
Moşule, de unde vii?
– Iaca, vin din moşi-strămoşi,
Încărcat cu jucării!
Noapte rece şi albastră.
Ies copiii la fereastră,
Să se uite cum coboară,
Prin troianul uriaş,
Moş Crăciun c-un iepuraş
Înhămat la sănioară.
Rezumat extins la poezia Uite, vine Moș Crăciun de Otilia Cazimir
Poezia „Uite, vine Moș Crăciun” de Otilia Cazimir este o lucrare pentru copii care prezintă bucuria și entuziasmul copiilor în așteptarea sosirii lui Moș Crăciun în noaptea de Ajun. Este o poezie veselă și optimistă, care ilustrează spiritul sărbătorilor de iarnă și bucuria pe care acestea o aduc.
Poezia începe cu o descriere a unei ierni reci și geroase, dar și a așteptării copiilor în așteptarea lui Moș Crăciun. Copiii așteaptă cu nerăbdare să îl vadă pe bătrânul cu barba albă care aduce cadouri și bucurie în casele lor.
În strofa a doua, poetul descrie cum copiii pregătesc casele și așteptarea sosirii lui Moș Crăciun, decorând bradul de Crăciun și așezând ghetuțele lângă el pentru a primi cadouri. De asemenea, autorul descrie cum copiii cântă și se joacă, sugerând astfel ideea de entuziasm și bucurie.
În strofa a treia, poetul descrie sosirea lui Moș Crăciun, sugerând astfel ideea că visurile copiilor se îndeplinesc și că magia Crăciunului este reală. Autorul descrie cum Moș Crăciun aduce cadouri și bucurie în casele copiilor, sugerând astfel ideea de generozitate și dragoste.
În final, poetul subliniază importanța spiritului Crăciunului, sugerând că această perioadă a anului este una specială și că aduce bucurie și armonie în sufletele oamenilor. Poezia se încheie cu o referire la „Crăciunul lumii”, sugerând ideea de pace și unitate între oameni.
În ansamblu, poezia „Uite, vine Moș Crăciun” de Otilia Cazimir este o lucrare plină de entuziasm și bucurie, care ilustrează spiritul sărbătorilor de iarnă și așteptarea sosirii lui Moș Crăciun. Este o poezie plină de metafore și simboluri, care sugerează ideea de generozitate, dragoste și unitate între oameni.
Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir
Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.
Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia