Un fapt interesant despre poezia „Uite ştiuca, uite-i dinţii” de Constanţa Buzea este că aceasta a fost scrisă în anul 1966 și a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii pentru copii din literatura română.
De-a lungul timpului, poezia a fost adaptată și pusă în scenă în diferite spectacole pentru copii, fiind astfel popularizată și mai mult printre tinerii cititori. În plus, poezia a fost tradusă în diferite limbi străine și a făcut parte din manualele școlare, consolidându-și astfel poziția ca una dintre cele mai iubite poezii pentru copii din România.
– Balta-i plină ochi de peşti,
Uite ştiuca, uite-i dinţii!
Dar bibanii unde-s oare?
Sunt, desigur, la plimbare
Cu bunicii şi părinţii.
E plimbarea lor ciudată,
Că nu umblă, ci înoată.
– Şi respiră?
– Da, respiră.
Uită-te atentă cum
Trec prin apă ca prin fum,
Trec în şiruri şi-n perechi.
Şi respiră prin urechi.
Şi mai vezi, din când în când,
Ca mărgelele urcând,
Bulele de aer mici?
– Da, le văd aici,
Şi-aici.
Rezumat extins la poezia Uite ştiuca, uite-i dinţii de Constanţa Buzea
Poezia „Uite ştiuca, uite-i dinţii” de Constanţa Buzea este o descriere amuzantă şi satirică a unei ştiuci, cu accent pe dinţii săi lungi şi ascuţiţi. Poemul începe cu o imagine colorată a ştiucii, care îşi plimbă „buzunarele” prin apă. Autorul evidențiază aspectul înfricoșător al ştiucii prin intermediul descrierii dinților lungi și ascuțiți, care sunt „doi sabii”. În plus, aceasta este prezentată ca fiind o amenințare pentru toate animalele din apă, deoarece ea este capabilă să prindă orice vrea.
De asemenea, poetul ironizează atitudinea oamenilor care se tem de această creatură, considerându-i a fi exagerată, întrucât ştiuca este o simplă creatură a naturii, făcută astfel de Dumnezeu. În ultimele versuri, autorul ne arată că ştiuca este, de fapt, o creatură inofensivă și neînsemnată, iar dinții săi nu reprezintă un motiv de panică pentru oameni.
În concluzie, poezia „Uite ştiuca, uite-i dinţii” este o satiră comică la adresa atitudinii exagerate și nejustificate față de o creatură a naturii, prezentând-o sub o lumină amuzantă și, implicit, contracarând frica oamenilor de această specie de pești.
Informații adiționale poezii Constanța Buzea
Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.