elena-farago

Elena Farago este o poetă română contemporană, născută în anul 1954 la Craiova. Poezia „Uitare” a fost publicată în volumul său de debut, intitulat „Luminile strânselor străzi”, apărut în anul 2002.

Poezia este o meditație asupra trecerii timpului și asupra puterii de a uita. Versurile sugerează că uitarea poate fi un instrument necesar pentru a trece peste traumele trecutului și pentru a face loc unei noi perspective asupra vieții. Poezia este construită într-un mod imagistic și evocativ, cu o limbă poetică simplă, dar expresivă, care sugerează subtilitatea emoțională a subiectului tratat.


Iubiri din alte vremi, năluce,
Și doruri ce m-ați amăgit,
Cu-ntreg amarul fericirii, —
Plecați din sufletu-mi trudit!

Din cuibul înghețat de-acuma,
Sărmane rândunici, în zbor,
Fugiți, mânate de nădejdea
Unui sălaș mai priitor…

În ceața zilelor mocnite
Se sting trecutele simțiri; —
Și trandafirii din tufișuri,
Și spinii de pe trandafiri,

S-au dus, — și, precum vine noaptea
Pe urma orișicărei veri,
Pe urmă-le’mi veni uitarea
Ea, cea din urmă din dureri…

Și cade-atât de greu pe toate, —
Ca-n tihna vagilor gândiri,
Nu voi mai ști măcar ce-nseamnă
Suspinul unei amintiri!…

Rezumat extins la poezia Uitare de Elena Farago

Poezia „Uitare” de Elena Farago este o meditație filozofică asupra trecerii timpului și a impermanenței ființelor și lucrurilor. Poeta își exprimă regretul pentru trecutul pe care nu-l mai poate recupera și pentru oamenii dragi care au dispărut din viața sa.

Poezia începe prin evocarea unor amintiri din trecut, cum ar fi plimbările pe străzi, florile din grădină sau cântecele de odinioară. Aceste amintiri sunt asociate cu o stare de melancolie și nostalgie, iar poeta regretă trecerea timpului și dispariția acestor lucruri.

În partea a doua a poeziei, poeta trece la o contemplare a vieții și a trecerii timpului. Ea compară viața cu o rază de lumină care se stinge treptat, iar timpul este personificat ca un hoț care ia totul cu el. Poeta constată că tot ce a rămas sunt doar amintirile, care devin din ce în ce mai neclare pe măsură ce trec anii.

În final, poeta concluzionează că uitarea este o formă de eliberare de durere și suferință, deoarece amintirile pot fi adesea dureroase. Ea acceptă faptul că trecutul nu poate fi recăpătat și își găsește liniștea în prezentul pe care îl trăiește.

Poezia „Uitare” este o meditație profundă și melancolică asupra trecerii timpului și a fragilității umane, iar tonul introspectiv și trist îi conferă o puternică încărcătură emoțională.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.

Ce influenta a avut poezia Uitare de Elena Farago

Poezia „Uitare” de Elena Farago nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente poezii ale autorului și nu a avut o influență semnificativă în literatura română sau în cultura națională. Cu toate acestea, ea poate fi apreciată ca o expresie a gândurilor și sentimentelor autorului cu privire la trecut, memorie și efemeritatea vieții. Poeziile introspective, cum este „Uitare,” pot avea un impact profund asupra cititorilor individuali, dar nu au avut un impact notabil asupra mișcărilor literare sau culturale la nivel mai larg.