Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Ţurţurul” de Grigore Vieru este că aceasta a devenit un simbol al literaturii române, fiind inclusă în manualele şcolare şi fiind studiată în şcoli şi universităţi. Poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine şi a ajuns să fie cunoscută şi apreciată în întreaga lume.

De asemenea, „Ţurţurul” a fost pus pe muzică de către mai mulţi compozitori şi a devenit o piesă cunoscută în repertoriul muzical românesc. Melodia „Ţurţurul” a fost interpretată de artişti celebri, precum Maria Tănase, Grigore Leşe sau Gheorghe Zamfir şi a fost inclusă în numeroase albume şi spectacole.

Poezia „Ţurţurul” este considerată una dintre cele mai reprezentative creaţii ale lui Grigore Vieru, fiind un exemplu de poezie lirică, profundă şi emoţionantă. Poezia transmite un mesaj puternic despre frumuseţea şi trecerea timpului, dar şi despre optimism şi încredere în viaţă.


Sub streaşina saraiului
Stă bomboana soarelui.
Stă-n amiază şi străluce…
– Dulce-i, soare?
– Tare dulce!

Rezumat extins la poezia Ţurţurul de Grigore Vieru

Poezia „Ţurţurul” de Grigore Vieru este una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, publicată în volumul „Făuritorul de aripi” în anul 1967. Poetul descrie în această poezie imaginea unui ţurţur, care aduce aminte de frumuseţea iernii, dar care poate fi şi un simbol al suferinţei şi al trecerii timpului.

Poezia începe prin a descrie frumuseţea unui ţurţur, care străluceşte sub razele soarelui de iarnă. Autorul foloseşte imagini vizuale şi metafore pentru a descrie imaginea ţurţurului, dar şi sunetele pe care aceasta le produce, adăugând astfel o dimensiune senzorială şi auditivă.

În continuare, autorul aduce o notă de melancolie şi tristeţe, sugerând că şi această frumuseţe este trecătoare şi că timpul nu poate fi oprit. El subliniază faptul că şi ţurţurul, asemenea tuturor lucrurilor frumoase din viaţă, se topeşte şi dispare.

Autorul face apoi o trecere la nivelul metafizic, sugerând că frumuseţea şi trecerea timpului sunt legate de moarte şi de existenţa noastră pe acest pământ. El subliniază faptul că moartea este inevitabilă, dar că trebuie să ne bucurăm de frumuseţea lumii şi să trăim fiecare clipă cu intensitate.

În final, poezia se încheie cu o invitaţie adresată cititorului de a fi optimist şi de a avea încredere în viitor. Autorul subliniază faptul că viaţa este o luptă continuă, dar că trebuie să fim puternici şi să ne bucurăm de fiecare moment al ei.

În concluzie, „Ţurţurul” de Grigore Vieru este o poezie profundă şi emoţionantă, care transmite un mesaj puternic despre frumuseţea şi trecerea timpului. Poezia reprezintă un simbol al frumuseţii efemere a vieţii şi a naturii, dar şi o chemare la acţiune pentru a ne bucura de fiecare clipă şi pentru a lupta pentru un viitor mai bun.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.