Ion-Luca-Caragiale

Poezia „Triolete simboliste” este o satiră la adresa mișcării simboliste din literatura română a începutului secolului XX. Caragiale parodiază stilul simbolist, criticându-i pe poeții care se încadrau în acest curent și foloseau imagini neclare și metafore exagerate. El pune sub semnul întrebării valoarea estetică și semnificația profundă a poeziei simboliste. În același timp, poezia ironizează și tendința poeților de a crea cuvinte noi, care să exprime idei și concepte complexe, dar care sunt greu de înțeles pentru cititori.

Titlul poeziei face referire la „triolet”, o formă poetică cu trei strofe scurte, care se repetă în aceeași ordine. Prin adăugarea cuvântului „simboliste”, Caragiale sugerează faptul că această formă poetică este utilizată în mod excesiv și artificial de poeții simboliști.


Pornind din vremuri de demult
Un glas de trâmbiţă mai sună,
Şi-aşa de drag mi-e când l-ascult
Pornind din vremuri de demult.

În al vieţii trist tumult
Şi-n dragostea-mi inoportună,
Pornind din vremuri de demult,
Un glas de trâmbiţă mai sună.

*

Apocaliptica gândire
De azi e înţeleasă mâni;
Tiranilor, ce prevestire!
Le cad topuzele din mâni!

O apă-ntreaga omenire,
Nici robi de-acu şi nici stăpâni:
Apocaliptica gândire
De azi va fi-nţeleasă mâni!

Rezumat extins la poezia Triolete simboliste de Ion Luca Caragiale

„Triolete simboliste” este o poezie a lui Ion Luca Caragiale, publicată în 1890 în revista „Convorbiri literare”. Poezia este scrisă în stilul simbolismului, o mișcare literară care a apărut în Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea și a pus accent pe sugestie, atmosferă și simboluri.

Poezia are forma unei triolete, o formă poetică constând din trei versuri cu rimă încrucișată și o strofă finală cu două versuri care reia prima jumătate din primul vers. În „Triolete simboliste”, Caragiale explorează tema efemerității și a trecerii timpului, sugerând o lume fragilă și temporară.

În primul vers, autorul sugerează că „totul e vis”, adică lumea este doar o iluzie trecătoare. În al doilea vers, el compară lumea cu un „vânt de toamnă”, sugestiv pentru că vântul toamnei aduce cu sine schimbarea și trecerea timpului. În final, în strofa de două versuri, Caragiale reia ideea că „totul e vis”, dar adaugă și faptul că totul este și „fum”, sugerând că lumea este trecătoare și se va pierde în final într-un nimic.

Poezia lui Caragiale este o explorare a filozofiei simboliste și a preocupărilor literare ale epocii sale. Ea subliniază ideea că lumea este efemeră și că adevărul nu poate fi găsit în realitatea imediată, ci trebuie să fie sugestionat prin simboluri și metafore.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.