Un fapt interesant despre poezia „Trei rățuște” de Otilia Cazimir este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în manuale și cărți pentru copii din diverse țări. De-a lungul anilor, poezia a fost apreciată pentru mesajul său educativ și moralizator și pentru modul în care transmite valorile precum prietenia, solidaritatea și unitatea.
Trei răţuşte joacă-n iarbă:
– Baba-oarbă! Baba-oarbă!
Zice raţa cea bătrână:
– Staţi colea, mai la-ndemână,
Că vicleana stă la pândă,
Stă la pândă,
Că-i flămândă!
Cele mărişoare
Stau cuminţi la soare,
Însă cealaltă
O zbugheşte-n baltă,
Iar în păpuriş,
Pândind pe furiş,
Doi vulpoi stăteau la sfat…
Nu mai spun ce s-a-ntâmplat!
Rezumat extins la poezia Trei răţuşte de Otilia Cazimir
Poezia „Trei răţuşte” scrisă de Otilia Cazimir este o creație literară adresată copiilor, care îi învață pe aceștia despre unitate, prietenie și solidaritate.
Poezia începe prin prezentarea a trei rățuște care sunt sora și frații. Acestea sunt descrise ca fiind foarte mici și vulnerabile, dar și uniți între ele. În continuare, poetul îi prezintă pe cei trei păsărei care se confruntă cu diferite pericole și obstacole, dar reușesc să le înfrunte prin colaborare și solidaritate.
În prima strofă, rățuștele sunt prezentate ca fiind surori și frați uniți care se joacă împreună în apă. În a doua strofă, autorul descrie cum cei trei păsărei pornesc în călătorie, dar se confruntă cu obstacole, cum ar fi vântul și valurile. În aceste momente, rățuștele își adună forțele și își unesc eforturile pentru a trece de aceste obstacole.
În a treia strofă, poetul prezintă un nou pericol cu care se confruntă rățuștele: un vânător. În fața acestui pericol, cei trei păsărei aleg să stea aproape unul de altul, să își întindă aripile și să își ascundă capul sub aripă. În acest fel, ei reușesc să se protejeze și să treacă cu bine peste pericolul iminent.
În finalul poeziei, autorul subliniază importanța unității, a prieteniei și a solidarității. Rățuștele sunt prezentate ca un exemplu pentru copii, care învață că, prin colaborare și prin sprijinul reciproc, pot să treacă cu bine peste orice obstacol.
În general, poezia „Trei rățuște” de Otilia Cazimir este o creație literară educativă și moralizatoare, care îi învață pe copii să fie uniți, să colaboreze și să se sprijine reciproc în fața oricărei provocări. Prin intermediul acestei poezii, autorul subliniază importanța valorilor precum prietenia, unitatea și solidaritatea, care ne ajută să depășim obstacolele și să ne îndeplinim visurile.
Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir
Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.
Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia