Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Toamna” de Grigore Vieru este că aceasta a fost transformată într-un cântec popular și a devenit extrem de populară în Republica Moldova. Muzica a fost compusă de Gheorghe Danga, iar versurile au fost adaptate în cântec de către Sofia Rotaru, una dintre cele mai iubite cântărețe moldovenești.

Cântecul a devenit foarte popular în anii ’70 și ’80, iar versurile sale simple și expresive au ajutat la consolidarea sentimentului de identitate și de apartenență la cultura și la tradițiile moldovenești. De-a lungul anilor, cântecul „Toamna” a fost interpretat de mai mulți artiști, iar versurile sale au devenit un simbol al dragostei și al nostalgiei pentru natură și pentru viață.


Bate toamna nucile,
Aureşte frunzele,
Îndulceşte merele…
Ce eşti trist, măi greier?!

Rezumat extins la poezia Toamna de Grigore Vieru

„Toamna” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, poetul național al Republicii Moldova, care descrie atmosfera și sentimentele asociate cu această perioadă a anului.

Poezia începe prin descrierea peisajului natural din toamnă. Autorul descrie frunzele uscate care cad din copaci, păsările care se pregătesc să plece spre locuri mai calde și își exprimă tristețea pentru faptul că vara s-a încheiat.

În continuare, poetul vorbește despre impactul toamnei asupra oamenilor. El descrie cum oamenii își încheie munca de câmp și își pregătesc recolta pentru iarnă. El subliniază că toamna este o perioadă de aducere aminte și de introspecție, când oamenii se gândesc la evenimentele din trecut și la ceea ce va veni.

În a doua jumătate a poeziei, autorul își exprimă dorința de a petrece toamna alături de persoana iubită. El vorbește despre cum toamna poate fi o perioadă romantică și liniștită, în care oamenii se pot bucura de compania celor dragi.

Poezia se încheie cu un vers care subliniază faptul că toamna este o perioadă de schimbare și de tranziție, care aduce cu ea noi începuturi și posibilități: „Dar toamna? Toamna este viață! / Și ea aduce-un început nou!”

În general, poezia „Toamna” este o meditație asupra frumuseții naturii și asupra trăirilor sufletești pe care aceasta le poate provoca în om. Autorul reușește să transmită emoțiile și sentimentele sale prin intermediul unui limbaj poetic simplu și expresiv, care se adresează direct cititorului. Mesajul poeziei este acela că toamna este o perioadă de schimbare și de tranziție, care aduce cu ea noi începuturi și posibilități.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.