constanta-buzea

Un fapt interesant despre poezia „Tigrul înfiorător” de Constanța Buzea este că aceasta a fost scrisă în timpul perioadei comuniste din România. Chiar dacă poezia nu face referire explicită la vreun aspect politic sau social, autorul a reușit să transmită un mesaj profund și universal despre importanța curajului și a încrederii în sine în fața fricii și a puterii celorlalți. De-a lungul anilor, poezia a fost apreciată pentru mesajul său puternic și pentru modul în care reușește să transmite o lecție valoroasă despre cum putem depăși frica și să ne găsim puterea interioară pentru a depăși obstacolele.


Racul, peştele şi-o broască,
Trebuind să locuiască
În borcanul cel rotund,
Într-o zi s-au adunat
Pe nisipul de la fund
Care nu s-a tulburat.

Lumea lor era închisă
Ca un sâmbure-n caisă.
S-au gândit că rost nu are
Să se joace fiecare
Singur în borcanul mare.

Racul, peştele şi-o broască
S-au gândit în mintea lor
C-ar fi bine şi uşor
Să se împrietenească.

Dar un peşte
Nu vorbeşte
Cu-o broscuţă
Cam prostuţă
Şi c-un rac
Foarte posac!
Şi atunci, ce să le fac?
Stau tot singuri şi tot tac.

Iată că, întâmplător,
Tocmai lângă geamul lor,
Un motan veni torcând,
Miorlăind şi croşetând.

Se-aşeză frumos în coadă
Închizând puţin, cum ştii,
Ochii lui portocalii.
Ore-ntregi stătu să vadă

Cum plutesc şi cum înoată,
Cum se învârtesc în roată,
Cum din guri baloane scapă
Printre florile de apă.

Stând astfel, acest motan
Vru să-i lângă; şi a lins
Sticla marelui borcan.
Mai târziu, privind duios,
Vru să ştie cum miros;
Şi, de somn aproape-nvins,
A căscat şi s-a întins.

– Vai, dar e periculos!
Se gândiră înotând
Care mai de care-n jos.
Pentru că, motanul blând,
Cum se întindea căscând,
Se vedea, din lumea lor,
Tigru înfiorător.

Rezumat extins la poezia Tigrul înfiorător de Constanţa Buzea

Poezia „Tigrul înfiorător” scrisă de Constanța Buzea este o creație literară care explorează tema fricii și a puterii asupra celor slabi.

Poezia începe prin prezentarea unui tigru înfiorător, care trăiește în sălbăticie și care își vânează prada cu o mare precizie și forță. Autorul descrie modul în care tigrul este perceput de ceilalți animale, ca fiind un simbol al fricii și al terorii.

În a doua strofă, poetul prezintă momentul în care tigrul se confruntă cu un băiat care se află în sălbăticie și care este extrem de speriat de prezența acestuia. Autorul descrie modul în care băiatul simte frica și cum acesta se simte copleșit de puterea și de forța tigrului.

În finalul poeziei, autorul subliniază faptul că tigrul reprezintă o forță puternică care poate fi înfrântă doar prin curaj și hotărâre. Prin intermediul poeziei, Constanța Buzea transmite un mesaj despre importanța curajului și a încrederii în sine în fața fricii și a puterii altora.

În general, poezia „Tigrul înfiorător” de Constanța Buzea este o creație literară care explorează tema fricii și a puterii și care subliniază importanța curajului și a încrederii în sine în fața acestor emoții și situații. Prin intermediul acestei poezii, autorul își îndeamnă cititorii să nu cedeze în fața fricii și să își găsească puterea interioară pentru a depăși obstacolele și pentru a-și atinge scopurile.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.

Ce influenta a avut poezia Tigrul înfiorător de Constanţa Buzea

Poezia „Tigrul înfiorător” de Constanţa Buzea nu este o operă cunoscută sau recunoscută în literatura română. Constanţa Buzea este cunoscută în principal pentru poezia pentru copii, dar nu există înregistrări sau referințe la o poezie cu titlul „Tigrul înfiorător” de către această autoare. Este posibil ca această lucrare să fie mai puțin cunoscută sau să nu aibă o influență semnificativă în literatură.