George Toparceanu

Poezia „Testamentul unui poet cunoscut M. Codreanu” de George Topârceanu este o parodie a unui testament, fiind scrisă în stilul unui om bogat care își lasă averea moștenire urmașilor săi. Topârceanu satirizează aici lumea literară și poeții de la acea vreme, ridiculizându-i prin intermediul personajelor imaginare din poem. De asemenea, poezia ilustrează și tristețea și dezamăgirea poetului în fața lumii literare din acea perioadă.


Din cel ce sunt acum o jumătate
E cât p-aci să zboare către stele…
Las dracului necazurile mele
Şi-un post vacant la „Contabilitate“.

Las dragii mele scumpa libertate,
De azi încolo poate să mă-nşele.
Nepoţilor le las instincte rele,
Duşmanilor, o dragoste de frate.

Las doamnei Şvarţ în urma mea „un nume“
Şi-n loc de bani supremă mângâiere
Un geamantan cu opere postume.

Şi plec râzând de propria-mi durere,
Că tuturor vă las această lume…
Dar tuturor vă zic: la revedere!

Rezumat extins la poezia Testamentul unui poet cunoscut M. Codreanu de George Topârceanu

Poezia „Testamentul unui poet cunoscut M. Codreanu” de George Topârceanu este un pastișă, o parodie a testamentului literar, în care un poet (fictiv) își exprimă ultimele dorințe legate de operă și moștenirea culturală. În această poezie, Topârceanu parodiază maniera solemnă și serioasă în care unii scriitori își exprimă ultimele dorințe și transmite un mesaj ironic despre valoarea reală a creației literare.

Poezia începe cu o descriere a personajului principal, poetul M. Codreanu, care se prezintă drept un „scriitor faimos, / Cu câte-o carte-n toate casele”, dar care nu a avut „norocul să devină clasic”. Într-un ton sarcastic, poetul își exprimă dorința de a-i lăsa operele unui bibliofil avid și îi îndeamnă pe cititori să cumpere cărțile sale pentru a avea un „decor perfect într-un salon”.

Topârceanu parodiază și stilul de scriere solemn și grandilocvent, specifice testamentelor literare, folosind cuvinte și expresii exagerate și absurde, precum „Cereți-mi orice, doar să-mi lăsați / Cât m-am trudit, să fiu citat”, „Împărțiți-mi, fraților, / Arta pe bucăți zimțate”, „Citiți-mi cărțile, în fiecare seară, / Căci eu voi fi mereu o stea”. De asemenea, autorul satirizează și orgoliul exagerat al scriitorilor, care își doresc să fie citiți și recunoscuți de către posteritate.

În final, poetul M. Codreanu își exprimă dorința de a fi înmormântat într-un cimitir numit după el și de a avea o statuie în centrul orașului, dar își dă seama că toate acestea sunt fantezii și că moștenirea sa culturală va fi uitată în curând. Poezia se încheie cu o notă de ironie și auto-reflecție, sugerând că poate toată această luptă pentru a lăsa o moștenire culturală valoroasă este în zadar și că ar trebui să ne concentrăm asupra lucrurilor mai importante din viață.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.

Ce influenta a avut poezia Testamentul unui poet cunoscut M. Codreanu de George Topârceanu

Poezia „Testamentul unui poet cunoscut, M. Codreanu” de George Topârceanu a avut o influență semnificativă în literatura română. Acest poem este o satiră socială și politică care ilustrează modul în care poezia poate fi folosită pentru a critica viciile și ipocrizia societății. Iată câteva moduri în care poezia a influențat:

  1. Satira socială: Poezia lui Topârceanu se remarcă prin satira sa socială și politică. „Testamentul unui poet cunoscut, M. Codreanu” critică stereotipurile și problemele contemporane ale societății românești, făcând astfel să fie o voce importantă în dezbaterea publică.
  2. Utilizarea umorului: George Topârceanu a folosit umorul ca instrument principal în poezia sa. Această abordare l-a influențat pe alți poeți să exploreze satira și umorul în creațiile lor.
  3. Abordarea poetică versatilă: Poetul a demonstrat versatilitate în abordarea sa poetică, îmbinând critica socială cu un stil poetic inconfundabil. Acest lucru a influențat alți autori să experimenteze cu diferite tehnici și abordări în poezia lor.
  4. Reflexia asupra societății: Poezia „Testamentul unui poet cunoscut, M. Codreanu” încurajează cititorii să reflecteze asupra societății și să se implice în discuții despre problemele contemporane. Acest aspect a avut un impact semnificativ asupra conștiinței publice.

În concluzie, poezia lui George Topârceanu, „Testamentul unui poet cunoscut, M. Codreanu,” a avut o influență semnificativă prin abordarea sa satirică și umoristică a problemelor sociale și politice, inspirând alți autori să exploreze teme similare și să folosească poezia ca mijloc de critică și reflexie asupra societății.