„Poezia Telefon îmbătrânind” de Adrian Păunescu a fost publicată în volumul de versuri „Sensul vieţii” în anul 1974. Poezia este o meditație asupra trecerii timpului și a efectelor sale asupra relațiilor umane.
Fapt divers: Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori români ai secolului XX, fiind considerat de mulți drept vocea generației sale. A scris atât poezie, cât și proză, teatru și cântece, și a fost un important activist cultural și politic. De asemenea, a fost și un controversat om politic, fiind membru al Partidului Comunist Român și apoi fondator al Partidului Socialist al Muncii.
Trec anii şi se numără ca banii
Şi viaţa mă aşază pe rugul ei cărunt,
Bunica nu-mi mai spune nani-nani,
Mă-nfrigurează fiecare amănunt.
Şi cel ce-am fost şi cel ce sunt se ceartă,
Dar vai şi-acest război e-atât de monoton,
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.
Se adaugă mai fiecare oră
Şi telefonul sună distant şi suveran
Şi parcă şi el însuşi mă imploră
Să nu-l tot schimb adăugând un an.
Acum, când crucea anilor e spartă
Şi omul de zăpadă, ce sunt, îşi ia palton,
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.
Răsună-n mine toate ca-ntr-o sală
În care mormăie strigoiul unui urs
Şi creşte din greşeală în greşeală
Pedepsitorul căilor ce le-am parcurs.
Şi dacă moartea mea nu mai e moartă
E că eu însumi mi-am ajuns un zvon,
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.
Ceva, aici, produce cărunteţe,
O fabrică de calcar la mine-n oase văd
Şi vine albul ei să mă înveţe
Cum să surâd aliniindu-mă-n prăpăd.
Cu fiecare an ce nu mă iartă,
Ca într-o adunare făcută monoton
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.
Rezumat extins la poezia Telefon îmbătrânind de Adrian Păunescu
Poezia „Telefon îmbătrânind” scrisă de Adrian Păunescu, are ca temă principală trecerea timpului și impactul acesteia asupra relațiilor interumane. Într-un mod nostalgic, poetul descrie aparatul de telefon fix ca pe un element central al vieții de familie și a relațiilor sociale din trecut, care acum își pierde din importanță și devine depășit de tehnologia modernă.
Poemul începe prin a descrie aparatul telefonic ca pe o instalație de comunicare ce a avut un rol important în viața oamenilor, amintindu-și de sunetul soneriei și de înfățișarea lui. Apoi, poetul explorează tema trecerii timpului și a schimbării, descriind cum aparatul de telefon a fost înlocuit treptat de alte tehnologii de comunicare, cum ar fi telefoanele mobile sau rețelele de socializare.
Adrian Păunescu își exprimă nostalgiile față de vremurile trecute, când oamenii aveau mai multă răbdare și puneau un efort mai mare în menținerea relațiilor cu cei dragi. Poetul plânge sfârșitul epocii aparatului telefonic, care a făcut comunicarea mult mai ușoară, dar care a dus și la pierderea unor elemente importante ale comunicării umane.
În final, poetul ajunge la concluzia că toate aceste schimbări și trecerea timpului sunt inevitabile și că trebuie să le acceptăm și să le integrăm în viața noastră. Poezia este un apel la păstrarea valorilor și a relațiilor umane autentice, în timp ce se recunoaște inevitabilitatea schimbării și a progresului tehnologic.
În general, poezia „Telefon îmbătrânind” abordează teme profunde și importante, cum ar fi trecerea timpului, schimbarea și relațiile umane autentice. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu reușește să transmită un mesaj emoționant și nostalgic, care îi face pe cititori să reflecteze asupra valorilor lor și să-și pună întrebări despre evoluția și progresul tehnologic în viața lor.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.