vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Tătarul” este că aceasta a fost interzisă de autoritățile sovietice din Republica Moldova în anii ’60 și ’70. Motivul invocat de autorități a fost acela că poezia îndeamnă la ură și ostilitate față de alte popoare, inclusiv față de poporul tătar. Cu toate acestea, interzicerea poeziei a fost considerată un act de cenzură și de limitare a libertății de exprimare.

O altă curiozitate legată de poezia „Tătarul” este faptul că aceasta a inspirat numeroase creații artistice, printre care se numără o piesă de teatru cu același nume, scrisă de Tudor Mușatescu și o operă rock a formației Phoenix, intitulată „Tănăsica mea”. De asemenea, poezia a fost adaptată și într-un joc video românesc, „A Tale of Two Kingdoms”, realizat de studioul independet Crystal Shard.


Măi tătare, ţine-ţi calul,
Măi tătare, strânge-i frâul,
Măi tătare, lasă malul,
Nu cerca a trece râul,
Că, pe crucea sfintei lege!
De voi doi, peste hotare,
Nimic, zău, nu s-a alege,
Măi tătare, măi tătare!
 
Măi tătare, dă-ne pace,
Măi tătare, stai, nu trece,
Măi tătare, nu mă face
Să-ţi fărâm capul în zece!
Că de sus, de pe movilă,
De-oi zvârli ghioaga cea mare,
Zău, ţi-oi plânge chiar de milă,
Măi tătare, măi tătare!
 
Măi tătare, unde-ţi e pala?
Măi tătare, unde-ţi e calul?
Măi tătare, unde-ţi e fala?
Nu spusei să nu treci malul?
Nu ştiai tu, măi vecine,
Ce-i românul în turbare?
Corbii muşcă acum din tine,
Măi tătare, măi tătare!

Rezumat extins la poezia Tătarul de Vasile Alecsandri

Poezia „Tătarul” scrisă de Vasile Alecsandri este o poezie epică care prezintă lupta dintre tătarii conduși de hanul lor, Mîrza și moldovenii conduși de domnitorul lor, Petru Rareș. Poezia a fost scrisă în anul 1854, fiind inspirată dintr-un fapt real, respectiv bătălia de la Podul Înalt, care a avut loc în anul 1497.

În poezie, hanul Mîrza își pregătește armata pentru a ataca Moldova și își exprimă disprețul față de moldoveni și de domnitorul lor. În replică, domnitorul Petru Rareș își pregătește și el armata și își exprimă hotărârea de a apăra cu orice preț țara sa.

Poezia surprinde cu acuratețe detaliile militare ale bătăliei, precum pregătirile pentru luptă, mișcările de trupe și descrierea armamentului. În final, moldovenii ies învingători, iar hanul Mîrza este ucis în luptă.

În afară de detaliile militare, poezia evidențiază și valorile de curaj și demnitate ale moldovenilor, care luptă cu vitejie pentru libertatea și independența țării lor. De asemenea, poezia subliniază importanța unității naționale și a dorinței de a lupta pentru o cauză comună, chiar și în fața unui inamic puternic.

Poezia „Tătarul” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind inclusă în numeroase antologii de literatură română. Aceasta este considerată o operă valoroasă a literaturii naționale, care subliniază importanța valorilor de libertate și demnitate și care a inspirat mulți români în lupta pentru independența țării.

În concluzie, poezia „Tătarul” de Vasile Alecsandri este o lucrare literară valoroasă, care surprinde cu acuratețe detaliile militare ale bătăliei și subliniază valorile de curaj, demnitate și unitate națională. Aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii din literatura română și a inspirat mulți români în lupta pentru libertate și independență.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.