ivan-kralov basme online

Un fapt interesant despre fabula „Ţăranii şi pâraiele” este că aceasta este una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Ivan Krâlov. Aceasta a fost scrisă în secolul al XIX-lea și rămâne una dintre cele mai citite fabule din literatura rusă.

De asemenea, această fabulă a inspirat multe alte opere, inclusiv un film de animație sovietic intitulat „Canale comune” din anul 1949. Filmul, regizat de Valentina și Zinaida Brumberg, a fost un succes de box office în Uniunea Sovietică.

În plus, mesajul puternic al solidarității și colaborării din această fabulă continuă să fie relevant în prezent, mai ales în contextul crizelor globale precum schimbările climatice și pandemia de COVID-19.

În concluzie, fabula „Ţăranii şi pâraiele” ne amintește de puterea colaborării și solidarității și poate fi utilizată pentru a inspira oamenii să colaboreze și să lucreze împreună pentru a rezolva problemele comune. Aceasta este o lecție valoroasă pentru copii și adulți și poate ajuta la promovarea unei atitudini pozitive și a unei stări mentale sănătoase în societate.


Nemaiputând să rabde ţăranii
Pagube şi jafuri multe,
Ce le făcea în toţi anii
Pâraiele ce curg din munte,
S-au dus să se tânguiască, cerând milă şi dreptate
La râul acel mai mare,
În care curgea pâraiele toate;
Deci plânsoarea lor era foarte însemnătoare,
Căci pâraiele rupsese ţarini şi grădini sădite,
Iar aiurea înecase mori, case, oameni şi vite,
În timpul când totdeauna râul cel mare curgea
Lin, încât nu ajungea,
Cu măreţele lui valuri,
Oraşele răsfăţate ce era pe a lui maluri.

Apoi socotea ţăranii că el va face dreptate
Şi va propi pe pâraie de la jac şi strâmbătate.
Dar zadarnică speranţă, căci ei lângă râu viind,
Şi luând sama mai bine,
Au văzut pe dânsul plutind
Toată a lor avuţie ce pâraiele răpise,
Pe care râul le primise
Şi le înghiţă în sine…
Deci bieţii ţărani atunci unul la altul cătând,
Şi capetele clătind,
Între ei aşa vorbi:
„De ce să mai pierdem timpul spre a ne tângui,
Căci nimic vom isprăvi,
Şi nici vom afla dreptate,
Dacă cei mici cu cei mari împart drept pe jumătate.”

Această pildă o înţelege
Cugetul dregătorului celui făr’ de lege,
A căruia avuţie ca fumul se risipeşte…
Şi măcar testament de lasă să s-împartă la săraci,
Din ce-au răpit jumătate, dar Domnul nu primeşte,
Pomană din bani străini, măcar biserici să faci.

Rezumat extins la fabula Ţăranii şi pâraiele de Ivan Krâlov

Fabula „Ţăranii şi pâraiele” scrisă de Ivan Krâlov este o poveste cu o morală puternică despre puterea colaborării și importanța solidarității.

În fabulă, mai mulți țărani dintr-un sat se confruntă cu o problemă: un râu se secatuise și a lăsat fântânile uscate, punându-i în pericol sărăcia și chiar moartea. Fiecare țăran începe să sape propriul său canal pentru a-și aduce apa necesară la fântânile lor.

În timp ce sapau canalele lor, unii țărani au început să creadă că vor obține mai multă apă dacă sapă canalele lor mai adânc, însă acest lucru a dus la prăbușirea unor canale și la pierderea apei. În cele din urmă, un țăran a propus să se lucreze împreună la un canal comun, iar toți țăranii au acceptat ideea.

Prin colaborare și solidaritate, țăranii au reușit să săpene un canal comun care să aducă apă la toate fântânile. Astfel, fiecare țăran a putut avea suficientă apă și să supraviețuiască.

Moralitatea fabulei este că puterea colaborării și a solidarității poate duce la realizări mari. În loc să ne gândim doar la propriile noastre nevoi, ar trebui să ne unim forțele și să lucrăm împreună pentru a obține beneficii mai mari și a ajuta pe toți cei implicați.

Fabula subliniază importanța de a fi deschiși și de a colabora cu ceilalți în loc să luptăm între noi și să ne gândim doar la propriul nostru beneficiu. Înțelegerea și colaborarea pot aduce beneficii pentru toți cei implicați și pot aduce rezultate pozitive.

În general, fabula „Ţăranii şi pâraiele” ne îndeamnă să fim solidari și să colaborăm cu ceilalți în loc să ne gândim doar la propriile noastre nevoi. Prin urmare, fabula poate fi folosită pentru a inspira oamenii să fie mai deschiși și mai solidari și să colaboreze cu ceilalți pentru a obține beneficii mai mari și pentru a ajuta la dezvoltarea comunității.

Informatii aditionale despre Ivan Krâlov

Fabulistul rus Krylov Ivan Andreevici a fost o persoană destul de versatilă, a fost poet și a participat la publicarea revistelor satirice și educaționale. Mai presus de toate, era cunoscut tocmai ca un fabulist, care în întreaga sa viață a scris 9 culegeri de fabule, al căror număr total a fost de 236 de lucrări precum: Maimuță și ochelari, Doi porumbei, Elefant și pug, Cvartet, Lebăda, Știuca și Racul, Pisica și Bucătarul, Libelula si furnica.