Otilia Cazimir

Poezia „Ţara mea” de Otilia Cazimir este una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii pentru copii din literatura română. Ea a fost publicată pentru prima dată în 1933 în revista „Familia”. În această poezie, autoarea descrie cu mândrie frumusețile țării noastre, precum și tradițiile și obiceiurile românești. Poezia a fost inclusă în numeroase manuale școlare și a devenit una dintre cele mai recitate poezii de către copii la serbările școlare și la alte evenimente culturale.


Frumoasă mi-e ţara străveche,
Întinsă pe munţi şi pe văi,
Cu fete cu flori la ureche,
Cu mândri şi ageri flăcăi!
Frumoasă mi-e ţara cea nouă,
Când râde cu râs tineresc,
Cum râde grădina când plouă
Şi florile când înfloresc.

Rezumat extins la poezia Ţara mea de Otilia Cazimir

Poezia „Ţara mea” de Otilia Cazimir este o poezie care evocă sentimentul de iubire față de propria țară și față de locurile în care am crescut și ne-am format. Poezia este o invitație la a iubi și a aprecia frumusețea și bogăția naturii, a tradițiilor și a obiceiurilor, dar și la a fi recunoscători pentru tot ce avem în jurul nostru.

Poezia este compusă din patru strofe de patru versuri fiecare, cu rimă încrucișată. Fiecare strofă descrie un aspect al frumuseții și a bogăției țării, evocând peisaje, tradiții, obiceiuri și istorie.

Prima strofă ne prezintă frumusețea naturii, prin descrierea munților, a văilor, a apelor curgătoare și a pădurilor. Acesta este un apel la iubirea și protejarea mediului înconjurător.

În a doua strofă, poeta evocă tradițiile și obiceiurile care îi definesc pe oamenii din țara noastră. Ea subliniază importanța lor pentru menținerea identității și a legăturii cu istoria și cultura noastră.

În a treia strofă, se vorbește despre istoria țării noastre, subliniindu-se gloria și măreția țării noastre, dar și dificultățile prin care a trecut în trecut și poate trece și în prezent.

În sfârșit, ultima strofă se adresează cititorului, îndemnându-l să iubească și să aprecieze țara noastră, să-i cunoască frumusețea și să fie recunoscător pentru tot ce are.

Poezia „Ţara mea” poate fi considerată un imn la adresa frumuseții și a valorilor țării noastre. În contextul actual, ea poate fi o invitație la a ne reîntoarce la valorile noastre, la iubirea și respectul față de natură și față de trecutul și cultura noastră.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia