Otilia Cazimir

Un fapt divers interesant despre poezia „Ţânţarul şi avionul” de Otilia Cazimir este că ea a fost publicată pentru prima dată în 1948, în revista „Lumea copiilor”. Această revistă a fost una dintre cele mai importante publicaţii pentru copii din România, şi a avut o mare influenţă în educarea şi cultivarea creativităţii tinerilor cititori. Poezia a fost apreciată de copii şi adulţi deopotrivă, devenind una dintre cele mai iubite şi cunoscute poezii pentru copii din literatura română.


Sub o frunză de arţar,
Stă la umbră un ţânţar,
Sus, un avion subţire
Zbârnâie ca un bondar.

– Ia te uită, stârpitura,
M-a trezit din somn cu gura!
Uite-aşa i se năzare,
Parcă-i cine ştie cine…
Doar că bâzâie mai tare,
Dar încolo-i mic cât mine!

Rezumat extins la poezia Ţânţarul şi avionul de Otilia Cazimir

„Poezia „Ţânţarul şi avionul” de Otilia Cazimir este o creaţie lirică pentru copii, care reprezintă o întâlnire surprinzătoare între un ţânţar şi un avion. Această întâlnire este descrisă cu multă îndemânare poetică, iar autorul reuşeşte să transmită emoţia şi uimirea personajelor într-un mod foarte expresiv.

În prima parte a poeziei, autorul descrie zborul plin de grandoare al avionului, care trece prin nori şi trece deasupra munţilor şi a oceanelor. Însă în acelaşi timp, o mică fiinţă zboară alături de el, un ţânţar care îşi face drum în aer. În ciuda diferenţei uriaşe de dimensiune şi putere, ţânţarul se descurcă foarte bine în aer şi pare să se bucure de zbor la fel de mult ca şi avionul.

În partea a doua a poeziei, autorul prezintă o schimbare bruscă de perspectivă, când ţânţarul îşi aminteşte că are o muncă importantă de făcut şi nu poate sta prea mult timp în aer. Astfel, îşi ia rămas bun de la avion şi se îndreaptă spre o casă, unde va suge sângele cuiva. Deşi la prima vedere această parte poate părea un pic neplăcută, autorul o prezintă cu o notă comică, sugerând că ţânţarul face o treabă importantă pentru binele său şi al altora.

În final, autorul face o mică trecere în revistă a personajelor prezente în poezie şi sugerează că fiecare dintre ele are un rol important de jucat în lumea înconjurătoare. De la avionul mare şi puternic, la micul ţânţar, toate sunt conectate într-un mod misterios şi fascinant.

„Poezia „Ţânţarul şi avionul” de Otilia Cazimir este o lucrare poetică plină de farmec şi umor, care îi învaţă pe copii să observe şi să aprecieze frumuseţea şi importanţa tuturor formelor de viaţă, indiferent de mărimea sau puterea lor.”

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Ţânţarul şi avionul de Otilia Cazimir

Poezia „Ţânţarul şi avionul” de Otilia Cazimir nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente poezii ale autoarei. Otilia Cazimir a fost o poetă și prozatoare română, cunoscută mai ales pentru contribuția sa la literatura pentru copii.

Opera sa este caracterizată de povestiri și poezii pentru copii, care au fost apreciate pentru limbajul accesibil și temele potrivite pentru tineri cititori. Cu toate acestea, poeziile sale nu au avut același impact notabil ca ale altor poeți români sau ca operele ei pentru copii.

Este important de menționat că literatura pentru copii are o importanță deosebită în dezvoltarea culturii și educației, dar influența și popularitatea unui autor pot varia în funcție de generație și context. În general, Otilia Cazimir a fost recunoscută ca o autoare prolifică pentru copii, iar operele sale pentru tineri cititori continuă să fie apreciate în contextul literaturii pentru copii din România.