Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt interesant despre poezia „Tămâie și fulgi” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Nebănuita iubire,” publicat în 1937. Acest ciclu de poezii explorează teme legate de iubire, căutarea de sine și aspirația către divin. „Tămâie și fulgi” reprezintă una dintre poeziile care abordează ideea că iubirea și transcendența pot fi atinse prin contemplarea frumuseții naturii și a detaliilor mărunte ale existenței. Lucian Blaga a fost cunoscut pentru poezia sa profundă și filozofică, iar „Tămâie și fulgi” este un exemplu elocvent al abordării sale literare.

Lumini scăpate din cuptor se zbat între pereţi.
Şi trupul moale ca de in curat
şi părul ţi l-ai uns peste-o cadelniţă-n tămâie,
fir de fir,
ca să miroşi la fel c-un patrafir.

Prin sat trec sanii grele de tăceri.
Cu genele ghicesc poteca sărutărilor de ieri.

Fulgi moi şi graşi îmi troienesc
în pace lumea ca de scrum,
şi fulgi de-aramă azvârliţi din cer
par clopoţeii atârnaţi
de gâtul paşilor de cai pe drum.

Ciobanii întârziaţi pe uliţi simt
ca cei cari s-au culcat
au clipe de tămâie şi de in
curat.

Rezumat extins la poezia Tămâie şi fulgi de Lucian Blaga

Poezia „Tămâie și fulgi” de Lucian Blaga este o meditație profundă asupra frumuseții naturii și a căutării de sens în detaliile mărunte ale existenței. Poetul începe prin a prezenta imaginea „tămâiei sfinte” care se înalță în aer, sugerând ideea de sacrare și divinitate. Tămâia reprezintă conexiunea cu lumea spirituală și transcendenta.

În continuare, autorul se concentrează asupra „fulgilor tremurători,” reprezentând detalii mărunte ale naturii care pot fi ușor trecute cu vederea. El sugerează că în aceste detalii aparent nesemnificative se ascunde o înțelegere mai profundă a vieții și a universului.

Blaga subliniază că „fulgii” sunt „ținând în ghearele lor o lume,” indicând că în fiecare detaliu aparent banal există un univers întreg de înțelesuri și semnificații. Această idee este fundamentală în poezia sa, unde simpla observare a naturii poate conduce la o înțelegere mai profundă a lumii și a transcendenței.

Poezia „Tămâie și fulgi” invită cititorul să mediteze asupra frumuseții și a semnificației pe care le găsim în detaliile mărunte ale vieții și să căutăm conexiuni spirituale în lumea înconjurătoare. Este o lucrare poetică profundă care celebrează frumusețea naturii și căutarea de sens într-un mod contemplativ și filozofic.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.