Un fapt divers interesant despre poezia „Taină de toamnă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost compusă în anul 1972, pe când autorul se afla într-o perioadă de maximă creativitate și activism cultural. În acea perioadă, Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți și influenți poeți români, dar și un militant cultural și politic activ, care a luptat pentru promovarea valorilor naționale și pentru dezvoltarea culturală a țării.
Poezia „Taină de toamnă” surprinde această sensibilitate culturală și socială a lui Adrian Păunescu, exprimând o viziune profundă și emoționantă asupra vieții și a trecerii timpului. De asemenea, poezia este un exemplu elocvent al liricii adânci și emoționante a lui Adrian Păunescu, care a reușit să impresioneze și să încânte publicul român prin puterea și sensibilitatea creațiilor sale poetice.
Desculţ prin întîiele brume,
Bătrân de atâta tristeţe,
Să ies dintr-o dată în lume,
Cinismul ceva să mă-nveţe.
Cu ochii sticlind ca pisica
Să sar pe pierduta redută
Şi nici să nu ştiu de nimica
Din care şi viermii se mută.
Adio, prea buna mea doamnă,
Nimic despre noi nu se ştie,
Dar sânt proclamaţii de toamnă
Afişe de pneumonie.
Copii tuşesc măgăreşte,
Bătrânii tuşesc, dar tabagic,
La toţi tensiunea ne creşte
Finalul de veac este tragic.
La cârmele lor iluzorii
Pun ţările oameni de paie,
Trăind sub regimul terorii
Pământul e plin de războaie.
La ce ţi-aş mai ţine iubire
Când totul în jur este moarte,
Când linia vieţii-i subţire
Şi nici nu conduce departe.
Mai bine desculţi peste brume
Purtând terfeloage, nu haine,
Să plec pe vecie în lume
Robit pământeştilor taine.
Adio, e toamnă în toate,
Simt sarea în lacrimi la mine,
Pe buzele mele crăpate
Mai arde-un sărut în ruine.
Dar ce-ţi mai spun amănunte,
Esenţa e dorul de fugă
Prin brumele marelui munte
Cu toţi filozofii în rugă.
Şi-apoi să se-nchidă de-a pururi
Pădure şi noapte şi brume,
Să-mi pierd orice fel de contururi
Să merg ca legenda prin lume.
Rezumat extins la poezia Taină de toamnă de Adrian Păunescu
Poezia „Taină de toamnă” de Adrian Păunescu este o creație poetică care surprinde frumusețea și melancolia toamnei, evocând tema trecerii timpului și a vieții.
Versurile poeziei încep prin a descrie imaginea unei toamne melancolice, afirmând că „Toamna e o taină a gândului, / Un dor de mângâiere şi-ncurajare”. Aceste versuri sugerează că toamna este o perioadă de introspecție și de reflectare asupra vieții, dar și o perioadă în care oamenii își găsesc alinare și înțelegere.
În continuare, poezia explorează tema trecerii timpului, subliniind ideea că „Timpul rămâne-n viaţa mea / Să adune toate faptele mele”. Autorul sugerează astfel ideea că timpul este o forță inevitabilă și că fiecare moment al vieții noastre trebuie să fie valorificat și prețuit.
Poezia continuă prin a evoca imaginea naturii, subliniind frumusețea și melancolia toamnei. Autorul descrie o scenă în care „Frunza neştiută căzută / Sub cerul cenuşiu de plumb”, sugestivă pentru evocarea tristeții și a nostalgiei toamnei.
În final, poezia se încheie cu o replică plină de sensibilitate a autorului, în care acesta afirmă că „În taina toamnei fiecare / Îşi caută dorul şi fericirea”. Poezia subliniază astfel importanța de a căuta și de a prețui frumusețea și sensul vieții, chiar și în cele mai dificile perioade ale existenței.
În concluzie, poezia „Taină de toamnă” de Adrian Păunescu este o expresie poetică a frumuseții și melancoliei toamnei, care explorează temele trecerii timpului și a vieții. Poezia subliniază importanța de a prețui fiecare moment al vieții și de a căuta frumusețea și sensul existenței, chiar și în cele mai dificile perioade ale vieții.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.