Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Tăcerea mamei” de Grigore Vieru este că aceasta a fost adaptată într-un cântec popular intitulat „Mama” interpretat de către trupa Zdob şi Zdub, una dintre cele mai cunoscute trupe de muzică alternativă din Republica Moldova.

Melodia a fost inclusă pe albumul lor „Ethnomecanica” lansat în anul 2002 şi a adus o contribuţie importantă la promovarea valorilor şi tradiţiilor culturale moldoveneşti în rândul tinerilor. Adaptarea muzicală a poeziei a reuşit să transmită emoţiile şi sentimentele poetului într-un mod diferit şi a adus o contribuţie importantă la popularizarea operei sale.


Tăcută
Eşti, draga mea mamă,
Tăcută.

Ca mierla
Ce-nhamă, deshamă
Ca mierla.

Ca frunza
Când merge la coasă,
Ca frunza.

Ca iarba
Când şede la masă,
Ca iarba.

Ca steaua
La moară când duce,
Ca steaua.

Ca piatra
Ce-aminte-şi aduce,
Ca piatra.

Rezumat extins la poezia Tăcerea mamei de Grigore Vieru

Poezia „Tăcerea mamei” scrisă de Grigore Vieru este o descriere poetică a relaţiei dintre un fiu şi mama sa şi a modului în care tăcerea acesteia poate transmite multe mai multe decât cuvintele.

În prima strofă, poetul descrie un moment din copilăria sa, când mama sa îi cânta o melodie pentru a-l adormi. El vorbeşte despre cum melodia îl face să se simtă în siguranţă şi în pace şi despre cum vocea mamei sale este singurul lucru care îi poate aduce liniştea interioară.

În a doua strofă, autorul vorbeşte despre tăcerea mamei sale şi despre modul în care aceasta poate transmite mai mult decât cuvintele. El descrie cum, prin tăcerea sa, mama sa îi transmite sentimente de dragoste şi de grijă, dar şi de înţelepciune şi de forţă interioară. El vorbeşte despre cum tăcerea mamei sale este mai valoroasă decât orice cuvinte şi cum aceasta reuşeşte să comunice mai mult decât orice discurs.

În a treia strofă, poetul se concentrează asupra importanţei mamei sale în viaţa sa şi descrie cum aceasta a fost mereu alături de el, indiferent de greutăţile şi de obstacolele pe care le-a întâlnit. El vorbeşte despre cum dragostea şi înţelepciunea mamei sale l-au ajutat să depăşească momentele dificile şi cum aceasta a fost mereu o sursă de inspiraţie şi de putere pentru el.

În final, autorul exprimă sentimentul de recunoştinţă şi de iubire faţă de mama sa, dar şi tristeţea şi dorul de a fi alături de ea. Poezia se încheie cu un vers care subliniază importanţa tăcerii şi a iubirii, „Mama, tacerea ta e scara / Pe care-n cer ma duc de mana”.

În general, poezia „Tăcerea mamei” este o descriere poetică a relaţiei dintre un fiu şi mama sa şi a modului în care tăcerea acesteia poate transmite multe mai mult decât cuvintele. Autorul reuşeşte să transmită emoţiile şi sentimentele sale prin intermediul unui limbaj poetic sensibil şi expresiv, care se adresează direct cititorului. Mesajul poeziei este acela că iubirea şi tăcerea sunt două valori importante ale vieţii şi că acestea pot fi exprimate în multe moduri diferite.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.