George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Suș inima” de George Coșbuc este că aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii din literatura română, fiind inclusă în manualele școlare și studiată în școli și universități. De-a lungul timpului, poezia a fost citată și folosită în discursuri, cântece și alte creații artistice, devenind un simbol al optimismului și al încrederii în sine.

De asemenea, poezia a fost pusă pe muzică de mai mulți compozitori și a devenit o piesă cunoscută în repertoriul muzical românesc. Melodia „Suș inima” a fost interpretată de artiști celebri, precum Maria Tănase, Alexandru Andrieș sau Ducu Bertzi și a fost inclusă în numeroase albume și spectacole.

Poezia „Suș inima” a devenit un exemplu de limbaj simplu și direct, dar cu un mesaj puternic și emoționant. În același timp, poezia reprezintă o sinteză a valorilor morale și spirituale ale culturii românești, subliniind importanța optimismului, a încrederii în sine, a solidarității și a iubirii.


Avem o mândră ţară
Prin timpi de jale-amară
Strămoşii se luptară
S-o scape de stăpâni.
Azi singur noi, românii
Suntem în ea stăpânii,
Sus inima, români!
 
O lege-avem străbună
Prin veacuri de furtună
Ea n-a putut s-apună
Strivită de păgâni.
Ne-a fost Cel-Sfânt tărie
Şi-n veci o să ne fie:
Sus inima, români!
 
În ţara românească
De-a pururi să trăiască
Credinţa strămoşească
Şi graiul din bătrâni.
Spre Domnul ţării gândul
De-a pururi noi avându-l,
Sus inima, români!

Rezumat extins la poezia Sus inima de George Coşbuc

„Suș inima” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui George Coșbuc și face parte din volumul „Balade și idile” publicat în anul 1893. Poezia este scrisă într-un stil simplu și direct, dar transmite un mesaj profund despre viață și despre felul în care trebuie să o trăim.

Poezia începe cu o invitație adresată cititorului, de a-și ridica inima sus, de a fi optimist și de a avea încredere în sine. Autorul subliniază că viața este o luptă continuă și că trebuie să fim puternici și hotărâți pentru a înfrunta toate provocările.

În continuare, poezia descrie diferitele etape ale vieții, de la copilărie până la bătrânețe. Autorul subliniază că fiecare moment al vieții este important și trebuie trăit cu intensitate și cu înțelepciune. În același timp, el subliniază faptul că viața este trecătoare și că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă înainte ca aceasta să treacă.

În partea a doua a poeziei, autorul își exprimă încrederea într-un viitor mai bun și într-o lume mai bună. El subliniază faptul că trebuie să luptăm pentru un viitor mai bun și să ne păstrăm speranța și încrederea în oameni și în viitor.

În final, autorul subliniază importanța solidarității și a iubirii, ca modalități de a face față dificultăților și de a ne bucura de frumusețea și bogăția vieții. Poezia se încheie cu o invitație de a ne ridica inima sus și de a lupta pentru un viitor mai bun.

În concluzie, „Suș inima” de George Coșbuc este o poezie profundă și emoționantă, care subliniază importanța încrederii în sine, a optimismului și a solidarității. Mesajul poeziei este unul universal și rămâne valabil și astăzi, reprezentând o chemare la acțiune pentru a ne păstra speranța și încrederea în viitor și pentru a lupta pentru un viitor mai bun.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia