vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Sună pietricica-n vale” de Vasile Alecsandri este că a fost scrisă în perioada când autorul era interesat de mișcarea romantică europeană și de idealurile ei, inclusiv cele legate de natură și de frumusețea ei. Poezia a fost inclusă în volumul „Doine și Lăcrămioare”, care conține poezii ale lui Alecsandri inspirate din folclorul românesc și din natură.

De asemenea, poezia „Sună pietricica-n vale” a fost interpretată și înregistrată de diferiți artiști și formații muzicale, fiind transformată în cântece populare și folclorice. Versurile poeziei au fost folosite și în diferite manifestații publice care promovează valorile culturale și tradițiile românești, evidențiind impactul cultural și artistic al literaturii românești.

Poezia a fost apreciată și recunoscută la nivel internațional pentru frumusețea și sensul ei profund, fiind tradusă în diferite limbi străine și prezentată în diferite festivaluri de poezie și literatură. Aceasta a devenit o sursă de inspirație pentru diferiți autori și artiști din întreaga lume, evidențiind importanța și relevanța literaturii românești în contextul cultural global.


Frunză verde de alună,
Sună, sună şi răsună,
Sună pietricica-n vale,
Răsturnându-se pe cale,
Mândra mea plânge cu jale.
Frunză verde de sulfină,
Plânge mândra şi suspină,
Că pe deal, pe colnicele
Şi-a pierdut sărmana lele
Dragostele tinerele.

Frunză verde de alună,
Duce-se lelea nebună
Blestemând iarba şi pirul
Şi căutând-o cu firul
Să-şi găsească trandafirul.
Frunză verde de susai,
Leleo, nu mai zice vai,
Din ochi lacrimi nu mai stoarce,
Că ce zboară nu se-ntoarce,
Firul rupt nu se mai toarce.

Rezumat extins la poezia Sună pietricica-n vale de Vasile Alecsandri

Poezia „Sună pietricica-n vale” de Vasile Alecsandri este o creație poetică care celebrează frumusețea și sensul profunzimei naturii, prin intermediul imaginii unei pietricele care sună în vale. Poezia este formată din șase strofe, fiecare conținând câte patru versuri.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unei pietricele care sună în vale, sugerând că aceasta este un simbol al frumuseții și al misterului naturii. El subliniază importanța contemplării naturii și a redescoperirii valorilor autentice, sugerând că aceasta este o modalitate de a ne conecta cu lumea înconjurătoare.

În a doua strofă, poetul descrie imaginea unui izvor care curge prin vale, sugerând că aceasta este o altă formă de manifestare a naturii și a valorilor autentice. El subliniază importanța curăției și a înțelepciunii naturii, sugerând că aceasta poate fi o sursă de inspirație și de înălțare spirituală.

În a treia strofă, poetul descrie imaginea unui pom care crește în vale, sugerând că acesta este un simbol al vitalității și al puterii naturii. El subliniază importanța armoniei și a echilibrului în natură, sugerând că aceasta poate fi o sursă de înțelepciune și de pace interioară.

În a patra strofă, poetul descrie imaginea unei păsări care zboară prin vale, sugerând că aceasta este un simbol al libertății și al frumuseții naturii. El subliniază importanța contemplării naturii și a redescoperirii valorilor autentice, sugerând că aceasta poate fi o sursă de inspirație și de înțelepciune.

În a cincea strofă, poetul descrie imaginea unei flori care crește în vale, sugerând că aceasta este un simbol al frumuseții și al fragilității naturii. El subliniază importanța respectului față de natură și față de frumusețea ei, sugerând că aceasta poate fi o sursă de înălțare spirituală.

În ultima strofă, poetul evidențiază frumusețea și misterul naturii, sugerând că aceasta este o sursă de inspirație și de înțelepciune. El subliniază importanța contemplării naturii și a frumuseții sale, sugerând că aceasta poate oferi oamenilor o perspectivă mai largă și mai profundă asupra vieții.

În concluzie, poezia „Sună pietricica-n vale” de Vasile Alecsandri este o descriere poetică a importanței contemplării naturii și a frumuseții ei, prin intermediul imaginii unei pietricele care sună în vale. Poezia


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.