George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Strigoiul” de George Coșbuc este că aceasta a fost scrisă în anul 1906 și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Balade și Idile”, publicat în anul 1910. Poezia a devenit foarte populară în rândul cititorilor și a fost recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui George Coșbuc, care îmbină elemente de mitologie și folclor pentru a crea o atmosferă de mister și frică.

Poezia a fost inclusă în manualele școlare și a contribuit la formarea și consolidarea identității culturale românești, în special în mediile tinerilor și a intelectualilor. De asemenea, poezia „Strigoiul” a fost adaptată și transpusă în diverse forme artistice, cum ar fi teatrul, filmul sau muzica, ceea ce demonstrează impactul puternic pe care această poezie l-a avut în cultura și arta românească.


Creştinii câţi nu dorm, cu spaimă cheamă
Pe maica lui Hristos şi-aprind grăbit
Tămâie şi-usturoi pe-un vas de-aramă.
Ea singură-n căscioară, biata mamă,
Stă chip înmărmurit.

Rezumat extins la poezia Strigoiul de George Coşbuc

Poezia „Strigoiul” de George Coșbuc este un poem narativ care îmbină elemente de mitologie și folclor pentru a crea o atmosferă de mister și frică.

În prima strofă, poetul descrie o întâlnire neobișnuită cu un strigoi, o ființă din mitologia românească care este cunoscută pentru a fi un spirit rău care se hrănește cu sângele oamenilor. El simte o teamă profundă și își exprimă uimirea și curiozitatea pentru această ființă misterioasă.

În a doua strofă, poetul încearcă să se apere de strigoi, însă simte că acesta este foarte puternic și că nu poate fi învins cu ușurință. El își exprimă frustrarea și disperarea și simte că este captiv în această lume a strigoilor.

În strofa a treia, poetul încearcă să înțeleagă de ce această întâlnire neobișnuită cu strigoiul i s-a întâmplat. El își exprimă dorința de a descoperi mai multe despre această ființă misterioasă și de a înțelege mai bine lumea supranaturală.

În ultima strofă, poetul își exprimă speranța că va reuși să scape de această lume a strigoilor și să revină la normalitate. El simte că această întâlnire cu strigoiul a fost o lecție importantă pentru el și că l-a făcut să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare.

În concluzie, poezia „Strigoiul” de George Coșbuc este un poem narativ care descrie o întâlnire neobișnuită cu o ființă supranaturală din mitologia românească. Poezia exprimă trăirile intense ale unui om care se confruntă cu frica și disperarea în fața unei forțe supranaturale puternice. De asemenea, poetul își exprimă dorința de a înțelege mai bine lumea supranaturală și de a găsi o cale de a se elibera din această lume. Poezia este considerată un exemplu reprezentativ al talentului poetic al lui George Coșbuc și al abilității sale de a crea o atmosferă de mister și frică.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia