George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Ştrengarul văilor” de George Coşbuc este că aceasta a fost inspirată din viaţa reală a unui păstor din zona Munţilor Apuseni din Transilvania, pe nume Vasile Sălăjeanu. Coşbuc l-a întâlnit pe Vasile Sălăjeanu în timpul unei excursii pe munte şi a fost impresionat de modul său de viaţă simplu şi de relaţia pe care acesta o avea cu natura.

Vasile Sălăjeanu a devenit ulterior un simbol al vieţii simple şi al valorilor tradiţionale româneşti, fiind considerat un model de urmat pentru tinerii români. Poetul George Coşbuc a recunoscut că „Ştrengarul văilor” a fost inspirată din viaţa lui Vasile Sălăjeanu şi a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor şi valorilor culturale ale poporului român.

Poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine şi este considerată una dintre cele mai importante opere literare ale lui George Coşbuc, care a promovat cu pasiune cultura şi tradiţiile româneşti în literatura română.


Văzui din văi al verii dulce vânt
Ştrengar frumos cum toţi pribegii sânt –
Târa mantaua-n urma-i pe pământ
Plecând vreo creangă-n drum o săruta,
Cânta o doină-ncet, şi-ncet cânta
Culcatul câmp de iarbă sub manta.

Rezumat extins la poezia Ştrengarul văilor de George Coşbuc

„Ştrengarul văilor” este o poezie scrisă de George Coşbuc, poetul şi prozatorul român din perioada interbelică. Poezia descrie viaţa unui păstor, cunoscut sub numele de ştrengar, într-un cadru natural idilic.

Poezia începe cu descrierea unui ştrengar care îşi conduce turma pe văile râului, într-un cadru natural deosebit de frumos, în care munţii şi apele sunt principalele elemente ale peisajului. Autorul evocă apoi felul în care ştrengarul îşi petrece ziua, alergând după turmă şi având grijă ca aceasta să păşuneze în zonele cele mai bune.

Poezia subliniază importanţa munţilor şi a naturii pentru viaţa şi cultura ţăranilor din acea perioadă, precum şi a modului de viaţă tradiţional. Autorul descrie cu multă măiestrie felul în care ştrengarul se adaptează la viaţa din natură, trăind într-un mediu care poate fi uneori dificil şi ostil.

Poezia este, de asemenea, o meditaţie asupra vieţii şi a destinului uman, subliniind că toţi suntem ca ştrengarul, căutând să ne îndeplinim sarcinile şi să ne găsim sensul vieţii într-o lume uneori imprevizibilă şi complexă.

În final, poezia sugerează că frumuseţea şi armonia naturii pot oferi oamenilor liniştea şi pacea de care au nevoie, atât pentru a-şi găsi sensul vieţii, cât şi pentru a supravieţui în lumea modernă, agitată şi aglomerată.

„Ştrengarul văilor” este o poezie care exaltă viaţa ţăranilor şi tradiţiile culturale ale românilor, oferind un portret idilic al unui mod de viaţă care a dispărut treptat în urma modernizării şi industrializării societăţii româneşti. Poezia rămâne o operă de referinţă în literatura română şi continuă să inspire şi să emoţioneze cititorii de toate vârstele.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia