Un fapt interesant despre poezia „Stomahul şi mădulările” este că aceasta a fost inspirată de evenimente reale din viața lui Gheorghe Asachi și din istoria Moldovei. În perioada în care a fost scrisă poezia, Moldova se confrunta cu o corupție generalizată și cu o lipsă de moralitate în rândul funcționarilor publici, iar aceste probleme sunt reflectate în poezia lui Asachi.
De asemenea, poezia „Stomahul şi mădulările” a fost una dintre primele poezii satirice scrise în limba română și a avut un impact semnificativ asupra literaturii și culturii românești. Poezia a fost apreciată pentru umorul său inteligent și pentru modul în care Asachi reușește să își exprime ideile prin intermediul versurilor.
În plus, „Stomahul şi mădulările” a fost considerată o provocare la adresa sistemului politic și a corupției din Moldova, fiind apreciată pentru curajul și îndrăzneala sa. Poezia a influențat profund literatura și cultura română, fiind apreciată pentru mesajul său puternic și pentru modul în care acesta reușește să transmită un mesaj important despre lupta împotriva corupției și a lipsei de moralitate în societate.
Chiar ca astăzi, în vechime
Mulţămit n-au fost mai nimeni.
O zi-n Roma de Senat
Tot poporul dezbinat
Zis-au: Lauda ş-orice bine
La boierii ţării vine,
Când în pace şi-n război
Purtăm sarcina tot noi!
Împutând deci în mânie
Pe Senat de tiranie,
Iute iese din cetate
Tot poporul ca să-şi cate
Nouă patrie, alt pământ,
Şi deodată se aşează
Pe un munte ci-i zic Sfânt.
Dar Senatu-i deputează
Pre Menenius înţelept,
Ce-mblânzind nedreaptă ură
Prin a sa cimilitură
Îl aduse îndărăt.
Romanului deci popor
Zise cesta senator:
Mădulările rebele
Imputau o mii de rele
Rânzei lor şi mai ales
Că un trai ş-ar fi ales
Spre mâncare şi spre somn;
Deci şi ele-au vrut să facă
Fiecare ca un domn.
Fără noi, zise-ntre sine,
Bârdăhanii nimic sânt,
Ş-ar trăi doară de vânt?
Când şărbindu-i foarte bine
Asudam ca nişte vite,
Iar stomahu-n loc s-ajute
Osteneala ni înghite,
Ca să prindă la vârtute!
Decât şerb să fii tu trist,
Mult mai bine-i egoist!
Cele zise-au şi făcut,
Talpa-n loc au şi stătut.
Nici pic braţul se întinde,
Mâna la nimic nu prinde,
Şi stomahului zic toate:
Lucre singur, dacă poate!
Îns-aceast-a lor mânie
Au fost mare nebunie;
Fiecare mădulare
Pe stomahul tot întârtă,
Dar pe sine însăşi ceartă,
Că-n curând au obosit,
Şi când toate au amorţit
Mădulările rebele
Cam târziu au înţeles
Că spre comun interes
Mai mult lucră decât ele
Cela cărui zic bârdan,
Leneş, trândav şi tiran!
Rezumat extins la poezia Stomahul şi mădulările de Gheorghe Asachi
„Stomahul şi mădulările” este o poezie satirică scrisă de Gheorghe Asachi, publicată pentru prima dată în anul 1832. Poezia se concentrează asupra corupției și a lipsei de moralitate în societatea moldovenească din acea perioadă, prezentând un portret ironic al unui funcționar corupt și lacom.
Poezia începe cu o descriere a personajului central, sugestiv numit „Stomahul”, sugerând că acesta este un simbol al corupției și al lăcomiei: „Stomahul e vornicul cel mare/ Ce mâine se duce la judecată”.
În continuare, poezia trece la descrierea activităților de corupție ale lui Stomahul, sugerând că acesta este un simbol al lipsei de moralitate și al dorinței de îmbogățire rapidă: „Cu ce și-a făcut averea și cinstea?/ Cu înjurături, hule și cu sărăceala”.
Cu toate acestea, Asachi sugerează că corupția lui Stomahul este încurajată de oamenii din jurul său, care sunt la fel de corupți și lacomi: „Și iute sărit-au din toate părțile,/ Precum văcarul sare pe sforțători”.
În ultima parte a poeziei, Asachi sugerează că societatea trebuie să se opună corupției și să lupte pentru adevăr și justiție: „Dar bine-ați face, fraților, în urmă/ Să nu lăsați corupția-n țară,/ Să-i dați un om cinstit și drept judecător”.
În concluzie, „Stomahul şi mădulările” este o poezie satirică și ironică despre corupția și lipsei de moralitate în societatea moldovenească din secolul al XIX-lea. Prin intermediul imaginilor puternice și al versurilor frumos conturate, poezia reușește să transmită un mesaj puternic despre lupta pentru adevăr și justiție, iar acesta este un mesaj actual și astăzi, într-o lume în care corupția și lacomia sunt încă probleme majore în societate.
Informatii aditionale Gheorghe Asachi
Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.