constanta-buzea

Un fapt interesant despre poezia „Știrbul lui Melinte” de Constanța Buzea este că aceasta a fost inspirată dintr-un eveniment real. Potrivit autoarei, ea a vizitat odată un sat de pescari și a întâlnit un bătrân pescar care își ducea la mare un știrb mic. Constanța Buzea a fost impresionată de această relație neobișnuită dintre un om și un animal și a ales să îi dedice o poezie.


– Astăzi sunt şi trist, şi plâns,
Că dentistul, înainte
Să mănânc şi eu de prânz,
Mi-a extras, zâmbind, un dinte.
Toţi spun: „Ştirbul lui Melinte”
Eu nu-s ştirbul lui Melinte!

Ca şi cum aş un ins
Sperios şi fără minte,
Să mă-ncerce, dinadins,
Mi-au spus câteva cuvinte
Care, sigur, m-au atins:

– Tu, băiete, de ce minţi
Că te speli bine pe dinţi?

Eu vă rog să ţineţi minte:
Sunt fricos, dar am învins!
Vezi, Leone, pot şi eu
Să gust brânză Penteleu!

Rezumat extins la poezia Ştirbul lui Melinte de Constanţa Buzea

Poezia „Știrbul lui Melinte” de Constanța Buzea este o creație literară care vorbește despre viața și destinul unui bătrân pescar, Melinte, și al știrbului său, care îi este tovarăș fidel pe mare.

În prima strofă, autorul descrie oceanul și îi face o comparație cu un animal sălbatic care trebuie înfrânt, iar apoi introduce personajul principal, Melinte. Acesta este un pescar în vârstă, care trăiește într-un sat de pescari și care are un știrb, un pui de știucă care îi este tovarăș pe mare.

În continuare, poetul prezintă relația dintre Melinte și știrb. Știrbul este descris ca fiind un tovarăș de nădejde pentru Melinte, care îl ajută să prindă pește și să își câștige existența. Deși știrbul este doar un pui, el a devenit o parte importantă din viața pescarului bătrân și i-a oferit lui Melinte speranță și putere de a continua să pescuiască.

În ultima strofă, autorul descrie cum Melinte și știrbul său sunt supuși unor pericole pe mare, dar reușesc să învingă și să prindă o mulțime de pește. Deși știrbul este doar un animal, el a fost alături de Melinte în cele mai grele momente și i-a oferit oamenilor din sat o speranță nouă, arătându-le că orice lucru, fie el și un știrb, poate să aibă o valoare inestimabilă.

Poezia „Știrbul lui Melinte” de Constanța Buzea este o creație literară plină de simbolism și metafore, care ilustrează puterea și valoarea lucrurilor mărunte și neînsemnate din viața noastră. Autorul subliniază faptul că orice ființă sau obiect poate să aibă o semnificație importantă în viața noastră și poate să ne ofere ajutorul necesar pentru a ne depăși obstacolele și pentru a continua să mergem înainte.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.