alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Stigleţul şi ciocârlanul” de Alecu Donici este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza, germana și spaniola. Astfel, fabula a fost cunoscută și apreciată în întreaga lume, contribuind la popularitatea și prestigiul literaturii românești.

De asemenea, fabula a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film, și este frecvent citită și studiată în școlile din România. Aceasta este o fabulă clasică cu o morală puternică, care ne învață să recunoaștem și valorificăm propriile talente și abilități, în loc să fim invidioși pe cele ale altora și să încercăm să le imităm.

Fabula a devenit o poveste cunoscută și iubită de copii, iar aceștia o citează adesea în contextul învățării valorii și recunoașterii propriilor talente și abilități.


Şi deznădăjduit de moarte se bătea;

Iar ciocârlanul rău
De el încă râdea,
Zicând: „Ce nătărău!
Se poate ziua mare
Să cazi în laţ aşa de tare;
Când eu n-am frică
De nimică?”

Dar învârtindu-se pe lângă stigleţel,
S-au prins în laţ şi el.

Vezi, după faptă,
Plată:
Să nu mai râzi de nime niciodată!

Rezumat extins la fabula Stigleţul şi ciocârlanul de Alecu Donici

Fabula „Stigleţul şi ciocârlanul” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre invidie și importanța recunoașterii propriilor talente și abilități.

În această fabulă, un stigleț este invidios pe abilitățile ciocârlanului de a cânta și încearcă să-l imite, dar nu reușește să obțină același sunet frumos. În cele din urmă, stiglețul își dă seama că este mai bun la altceva și își găsește propria vocație.

Fabula „Stigleţul şi ciocârlanul” ilustrează astfel importanța de a recunoaște și valorifica propriile talente și abilități, în loc să fim invidioși pe cele ale altora și să încercăm să le imităm. Stiglețul a fost invidios pe ciocârlan pentru abilitățile sale muzicale, dar a învățat că era mai bun la altceva și că avea propriile sale talente.

Fabula ne învață astfel să recunoaștem și să valorificăm propriile talente și abilități și să ne concentrăm asupra dezvoltării lor, în loc să fim invidioși pe abilitățile altora și să încercăm să le imităm.

Un fapt divers interesant despre această fabulă este că ea a fost publicată pentru prima dată în anul 1840 în revista literară „Doina”, fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate fabule ale lui Alecu Donici. Fabula a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film, și este frecvent citită și studiată în școlile din România.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.