vasile-alecsandri

„Poezia Stelele” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică despre univers și despre locul nostru în el. Poetul se uită la stele și își pune întrebări despre ceea ce se află dincolo de ele și dacă există cineva acolo. El reflectă, de asemenea, asupra fragilității noastre umane în fața unei puteri și frumuseți atât de mari, dar în același timp, își reafirmă credința că, indiferent de diferențele noastre, toți suntem uniți de aceeași origine și aceeași destinatie.

Este de remarcat faptul că, în ciuda faptului că poezia a fost publicată pentru prima dată în 1874, mesajul său este încă actual și relevant astăzi, într-o epocă în care explorarea spațială și cercetarea universului continuă să ne fascineze și să ne inspire.


De la mine până la tine
Numai stele şi lumini!
 
Dar ce sunt acele stele?
Sunt chiar lacrimile mele
 
Ce din ochii-mi au zburat
Şi pe cer s-au aninat
 
Cum se-anină despre zori
Roua limpede pe flori!
 
Vărsat-am multe din ele
Pentru soarta ţării mele!
 
Multe pentru cei ce sânt
Pribegiţi de pe pământ!
 
Multe lacrimi de jelire…
Iar de dulce fericire
 
Ah! Vărsat-am numai două,
Şi-s luceferi amândouă!

Rezumat extins la poezia Stelele de Vasile Alecsandri

Poezia „Stelele” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație romantică care îmbină descrierea unei nopți senine cu contemplarea misterului cosmic. Poezia este alcătuită din trei strofe, fiecare având patru versuri.

În prima strofă, poetul ne descrie o noapte senină de vară, în care cerul este plin de stele strălucitoare. El compară aceste stele cu niște flori ale cerului și ne transmite că este uimit de frumusețea lor.

În cea de-a doua strofă, poetul meditează asupra misterului cosmic al stelelor și al universului în care trăim. El se întreabă dacă cineva a reușit vreodată să înțeleagă adevărul și sensul acestui univers, care pare să fie infinit.

În ultima strofă, poetul exprimă dorința de a fi el însuși o stea pe cer, să strălucească pentru o clipă în univers și să își lase amprenta asupra lumii.

Poezia „Stelele” este o creație care ne invită la contemplare și la meditație asupra misterelor universului, dar și asupra locului nostru în acest univers infinit.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.