vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Ştefan Vodă şi codrul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de tradițiile și istoria națională a Moldovei și a României. Vasile Alecsandri a fost un poet, dramaturg și om politic român care a fost activ în timpul mișcării de eliberare națională din secolul al XIX-lea și a militat pentru unirea principatelor românești.

Poezia „Ştefan Vodă şi codrul” a fost scrisă în perioada când Vasile Alecsandri a început să se implice activ în politică, iar mesajul poeziei reflectă preocupările sale cu privire la unitatea și independența națională. În plus, poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Vasile Alecsandri, fiind recitată și interpretată în diverse evenimente culturale și politice de-a lungul timpului.

De asemenea, poezia „Ştefan Vodă şi codrul” a inspirat mulți români să-și apere tradițiile și valorile naționale și să lupte pentru libertate și independență, contribuind astfel la dezvoltarea mișcărilor naționale și la formarea identității naționale.


Ştefan-Vodă rătăcit
Intră-n codrul înfrunzit.
Codru-i zice: Domn viteaz!
Ce-ţi curg lacrimi pe obraz?
 
Ah! îmi plâng ostaşii mei
Morţi, luptând ca nişte zmei!
Codrul zice: Dragul meu,
Încetează plânsul tău,
Căci din brazii mei trufaşi
Face ţi-oi voinici ostaşi
Ca să scapi biata moşie
De păgâni şi de urgie.
Fă! răspunde mult voios
Domnul mândru, inimos.
 
Codrul puse a vui,
Brazii a-şi însufleţi,
Pe stejari a mi-i trezi.
Iar copacii mari şi mici
Se făceau ostaşi voinici,
Şi spre domn înaintau
Şi din gură cuvântau:
Să trăieşti, măria-ta!
Hai la luptă, hai, Ştefane;
Du-ne în hoardele duşmane!
 
Ştefan-vodă înveselea
Şi la luptă purcedea
Peste munte şi muncel
Cu tot codrul după el.
Vai de ungurul semeţ
Ce lupta c-un brăduleţ!
Vai de leah, vai de tătar
Ce luptau cu un stejar!

Rezumat extins la poezia Ştefan Vodă şi codrul de Vasile Alecsandri

Poezia „Ştefan Vodă şi codrul” de Vasile Alecsandri este un poem dedicat legendarului voievod moldovean Ştefan cel Mare și frumuseții naturii din Moldova, subliniind importanța de a proteja și aprecia valorile și tradițiile naționale.

Poezia începe cu o descriere poetică a voievodului Ştefan cel Mare, subliniindu-i curajul, inteligența și devotamentul față de poporul său și față de patrie. Autorul subliniază că Ştefan cel Mare a luptat cu dârzenie pentru libertate și independență, reușind să apere Moldova de invadatori și să consolideze prestigiul țării sale în Europa.

În versurile următoare, autorul descrie frumusețea codrului din Moldova, subliniind că acesta este un simbol al tradițiilor și valorilor naționale. El subliniază că codrul a fost mereu o sursă de inspirație pentru poporul moldovean și că a oferit adăpost și hrană pentru oameni și animale de-a lungul timpului.

În partea a doua a poeziei, autorul subliniază importanța de a proteja și aprecia tradițiile și valorile naționale, precum şi de a lupta pentru libertate și independență. El subliniază că trebuie să fim mândri de istoria și cultura noastră și să luptăm pentru a le proteja și promova în lume.

În finalul poeziei, autorul își exprimă convingerea că valorile şi tradițiile naționale sunt cele mai importante, care ne pot ajuta să ne păstrăm identitatea și să ne apărăm drepturile și libertățile noastre. Poezia se încheie cu un mesaj de încredere și de speranță, în care autorul subliniază importanța de a lupta pentru libertate și de a proteja frumusețea și valorile naționale.

În concluzie, poezia „Ştefan Vodă şi codrul” de Vasile Alecsandri este un poem dedicat legendarului voievod moldovean Ştefan cel Mare și frumuseții naturii din Moldova, care subliniază importanța de a proteja și aprecia valorile și tradițiile naționale. Poezia ne arată că Ştefan cel Mare a fost un erou care a luptat cu dârzenie pentru libertate și independență, şi că codrul din Moldova a fost mereu o sursă de inspirație pentru poporul moldovean. De asemenea, poezia încurajează oamenii să fie mândri de istoria și cultura noastră şi să luptăm pentru a le proteja şi promova în lume, subliniind importanța de a apăra frumusețea şi valorile naționale.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.