Adrian-paunescu

„Starea de graţie” de Adrian Păunescu a fost publicată pentru prima dată în anul 1985 în volumul de poezii „Focuri vii”, iar de atunci a devenit una dintre cele mai iubite și citate poezii ale autorului.

De asemenea, poezia a fost adaptată ca piesă muzicală de mai mulți artiști români, inclusiv de Adrian Păunescu însuși. Melodia a fost interpretată de trupa Direcția 5 și de Alina Sorescu, iar versurile poetului au fost adaptate într-o manieră care să se potrivească cu ritmurile muzicale.

Poezia a devenit o sursă de inspirație pentru mulți tineri și a fost citită și interpretată în diferite contexte, de la nunți și botezuri până la ceremonii de absolvire și concerte. Este considerată una dintre cele mai frumoase poezii de dragoste scrise în limba română și rămâne un simbol al iubirii și al frumuseții vieții.


Starea de graţie
vine şi trece,
stânga e tulbure,
dreapta e rece.
 
Zestre ilogică
şi totuşi zestre
ca din noi înşine
două ferestre.
 
Judec grăbitele
clipe de faţă
cu darul timpului
de-o altă viaţă.
 
Starea de graţie
iarăşi nu vine
şi poeziile
îmi sunt senine.
 
Nu li-i sălbatică
pofta de-a spune
îmburghezitele
zic toate bune.
 
Mi-e dor de zilele
pline-ale vieţii,
de versuri logice
simt că mă sperii.
 
Starea de graţie
e peste toate,
trec libertăţile
spre libertate.
 
Chiar versuri putrede
chiar aberaţii,
renasc sub zodia
acestei graţii.
 
Starea de graţie,
starea supremă
zilnic mă chinuie
ca o dilemă.
 
Zilnică pierdere,
zilnică trudă,
ochii în lacrimă
absurd asudă.
 
Dacă de-a pururea
nu mai apare
starea de graţie,
starea cea mare.
 
A scrie limpede
la tulbureală,
a scrie tulbure
când nu simţi boală.
 
E o congestie
de universuri,
dar fără graţie
rămân doar versuri.
 
Ci poeziile,
cerească rază,
starea de graţie
ţi le dictează.

Rezumat la poezia Starea de graţie de Adrian Păunescu

Poezia „Starea de grație” de Adrian Păunescu descrie o întâlnire între un bărbat și o femeie, în care cei doi se apropie unul de celălalt și își descoperă frumusețea și iubirea. Cuvintele poetului descriu frumusețea naturii, a iubirii și a vieții în general, iar cei doi protagoniști sunt prezentati ca fiind într-o stare de grație, în care simt că totul este posibil și că nimic nu poate să-i oprească.

Poezia este scrisă într-un limbaj poetic, cu multe metafore și simboluri, iar mesajul ei este unul de iubire și de bucurie de viață. Autorul descrie o lume ideală în care oamenii se iubesc și se respectă unul pe celălalt, iar natura este plină de frumusețe și de armonie.

Cu toate acestea, în spatele frumuseții și al iubirii se ascunde și un element de tristețe, sugerând că această stare de grație poate fi trecătoare și că oamenii trebuie să fie recunoscători și să se bucure de fiecare moment pe care îl trăiesc. Poezia „Starea de grație” este, într-un fel, un îndemn la aprecierea frumuseții și a iubirii din viața noastră și o chemare la bucuria de a trăi.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Starea de graţie de Adrian Păunescu

Poezia „Starea de grație” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română. Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți și controversați poeți români din perioada comunistă și post-comunistă, iar poezia sa a avut un impact profund asupra societății românești.

Influența sa poate să fie văzută în modul în care a explorat subiecte contemporane, cum ar fi iubirea, pasiunea, societatea și politicul, și le-a transmis într-un limbaj poetic vibrant și expresiv. Poemele sale, inclusiv „Starea de grație”, au resonat cu oamenii obișnuiți și au fost în centru atenției publicului, provocând dezbateri și controverse.

De asemenea, Adrian Păunescu a fost un promotor al limbii române și a folosit poezia sa pentru a susține valorile naționale și culturale românești. Poemele sale au contribuit la afirmarea identității naționale și au avut un impact în dezvoltarea literaturii române contemporane.

În concluzie, „Starea de grație” și poeziile lui Adrian Păunescu au avut o influență semnificativă în literatura și cultura română, aducând în discuție subiecte importante și exprimând trăirile intense ale epocii într-un mod distinct și memorabil.