Poezia „Spune, mândro” a fost publicată în 1856 în volumul său de debut, „Doine și Lăcrămioare”. Este o poezie de dragoste în care poetul încearcă să convingă pe iubita sa să-i răspundă la dragoste și să fie alături de el. În poezie, se simte influența folclorului și a tradițiilor populare. În plus, Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Școlii Ardelene, un curent literar care a promovat valorile și tradițiile populare românești.”
Spune, mândro, mergi, nu mergi?
Din două una să-ţi alegi
Spune, mândro, vrei, nu vrei?
Că colea mă roagă trei.
Aide, mândro, să fugim,
Unde-om putea să trăim,
Că satul ni s-a mărit
Şi nu mai e de trăit.
Unde sunt cu trei, cu doi,
Vorba le e tot de noi,
Şi fac sfaturi pe ascuns
Să ne facă-un neajuns.
Vină, mândro, mai curând
Că de nu, te las plângând
Şi mă duc peste Muscel
Unde n-am duşmani de fel,
Că n-am ce-mpărţi cu el.
Rezumat extins la poezia Spune, mândro de Vasile Alecsandri
Poezia „Spune, mândro” de Vasile Alecsandri este un cântec popular din zona Moldovei, reprezentativ pentru folclorul românesc. Este o poezie de dragoste, cu versuri simple și ritm vioi, cu referințe la natură și tradițiile populare.
În poem, vocea lirică îi adresează cuvinte de iubire mândrei, încercând să o convingă să-i răspundă la sentimente. Îi descrie frumusețea trupului și a sufletului, evocând și peisajul natural care înconjoară cuplul.
În final, vocea lirică îi spune mândrei că va veni să-i ceară mâna de la părinți, în speranța că ea îi va fi alături toată viața.
Poezia „Spune, mândro” este o dovadă a talentului lui Vasile Alecsandri în captarea esenței folclorului românesc și transpunerea ei în poezie. Este o creație literară deosebit de populară și apreciată în cultura română.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.