Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Spre chipul tău” de Grigore Vieru este că aceasta a fost inspirată de experiențele personale ale poetului și de relația sa cu o femeie pe care o iubea. Poetul a fost cunoscut pentru poeziile sale lirice și romantice, care exprimau într-un mod emoționant și profund sentimentele sale de dragoste și afecțiune.

Poezia „Spre chipul tău” este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Grigore Vieru și a devenit un clasic al literaturii române datorită mesajului său puternic și universal despre iubire și dor. Mesajul transmis prin intermediul poeziei a fost atât de puternic încât a ajuns să fie citat de mulți oameni, care au considerat că poezia a reușit să surprindă cu mare precizie esența iubirii și a dorului din relația dintre doi oameni.

În prezent, poezia „Spre chipul tău” rămâne un exemplu impresionant de poezie lirică și un simbol al dragostei romantice în cultura română. Mesajul său puternic și emoționant poate inspira încă astăzi cititorii să-și exprime sentimentele de dragoste și afecțiune și să valorifice importanța iubirii în viața lor.


Departe nu alerg ca râul,
Căci cine uită se destramă.

Cu roua spicului sub pleoape
Mă-ntorc spre ce mi-e sfânt şi-aproape:

Spre chipul tău de aur, mamă,
Şi-mi curge sufletul ca grâul.

Rezumat extins la poezia Spre chipul tău de Grigore Vieru

Poezia „Spre chipul tău” de Grigore Vieru este un poem liric care explorează tema iubirii și a dorului în relația dintre un bărbat și o femeie. Poetul își exprimă în poezie dorința de a fi alături de persoana iubită și de a-i transmite sentimentele sale de dragoste și afecțiune.

În prima strofă, poetul descrie imaginea persoanei iubite ca fiind un portret perfect, sugerând că aceasta este o ființă frumoasă și încântătoare. În strofa a doua, poetul vorbește despre dorul pe care îl simte pentru persoana iubită și despre dorința de a fi alături de ea, sugerând că această dorință este atât de puternică încât îi este greu să trăiască fără ea.

În strofa a treia, poetul descrie o scenă în care se întâlnește cu persoana iubită și îi transmite sentimentele sale de dragoste și afecțiune. El vorbește despre bucuria pe care o simte atunci când este alături de ea și despre dorința de a rămâne mereu aproape de ea.

În strofa a patra, poetul subliniază că iubirea sa pentru persoana iubită este atât de puternică încât o face să simtă că trăiește cu adevărat. El exprimă dorința de a-i fi alături mereu și de a-i oferi tot ceea ce are mai bun, sugerând că aceasta este cea mai importantă și valoroasă parte a vieții sale.

În ultima strofă, poetul se adresează persoanei iubite direct și îi transmite un mesaj de dragoste și de dorință. El îi spune că gândurile și sentimentele sale sunt mereu îndreptate spre ea și că iubirea sa pentru ea este eternă.

În general, poezia „Spre chipul tău” de Grigore Vieru este un poem liric despre iubirea și dorul din relația dintre un bărbat și o femeie. Prin intermediul poeziei, poetul exprimă dorința de a fi alături de persoana iubită și de a-i transmite sentimentele sale de dragoste și afecțiune. El descrie iubirea ca fiind cea mai importantă și valoroasă parte a vieții sale și subliniază că aceasta este capabilă să aducă bucurie și împlinire în viața unui om.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.