Grigore Vieru poezii despre copilarie

Una dintre temele principale ale poeziei „Sora” de Grigore Vieru este fraternitatea și legăturile strânse dintre membrii unei familii. Poezia explorează relația profundă și iubitoare dintre sora autorului și el însuși, evidențiind puterea conexiunii dintre ei, chiar și în momentele de tristețe și despărțire. În plus, poezia prezintă simboluri puternice, precum „pâinea de aur” și „clopotul de argint”, care reprezintă valorile familiei și ale dragostei adevărate.


Am o soră mic-mică,
Gura ei – o floricică.
Ea nu ştie să vorbească,
Ştie numai să zâmbească.

Rezumat extins la poezia Sora de Grigore Vieru

Poezia „Sora” de Grigore Vieru descrie legătura strânsă și inalienabilă dintre frați și surori, prezentând-o prin intermediul imaginii unei surori mai mici care își caută fratele mai mare. În poem, autorul ilustrează dragostea pură și necondiționată pe care o simt copiii unii față de ceilalți, subliniind importanța familiei și a iubirii în creșterea și dezvoltarea unui copil.

Poezia începe cu o întrebare adresată de sora mică fratelui ei mai mare: „Unde ești, frate, că nu te văd?” Ea continuă să își exprime dorul de a-l vedea și de a fi cu el, arătându-și tristețea și teama de a rămâne singură. Autorul descrie apoi modul în care frații și surorile sunt împreună într-un mod natural, făcând referire la jocurile lor comune și la bucuria pe care o împărtășesc.

În al doilea vers al poeziei, Vieru face o referire la simbolul biblic al păsării phoenix, sugerând astfel că fraternitatea poate să apară din nou și să renască mereu într-o nouă formă. El subliniază că dragostea dintre frați și surori poate depăși orice obstacol și poate să supraviețuiască oricât de mult timp, deoarece este o legătură sfântă și eternă.

În final, poetul sugerează că dragostea dintre frați și surori este o lecție importantă pentru oameni, încurajându-i să învețe să iubească și să își prețuiască familia și să păstreze această legătură puternică de-a lungul vieții. Poezia „Sora” este, prin urmare, un omagiu adus relațiilor familiale și un apel la valorizarea lor într-o lume care adesea le pune în umbră.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.