Un fapt divers interesant despre poezia „Sora contrabandierului” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o poveste reală, care a avut loc în perioada interbelică în Bucovina, regiunea natală a autorului. Povestea s-a răspândit rapid în toată regiunea și a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite legende populare.
Vasile Alecsandri a transformat această poveste într-o poezie emoționantă și puternică, care a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale. De-a lungul timpului, poezia „Sora contrabandierului” a fost inclusă în multe antologii și manuale școlare și a fost adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi muzica sau teatrul, fiind considerată una dintre cele mai importante creații literare ale literaturii românești și una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Vasile Alecsandri.
Frunză verde de granate,
Am avut un Toader frate
Ş-a trecut în ceea parte
Cu trei tencurele-n spate.
Iar cazacii l-au zărit,
L-au zărit, l-au urmărit,
Şi l-au prins şi l-au legat,
Şi-n carantină l-au dat
De mi-l ţin jos răsturnat,
Nebăut şi nemâncat!
Legături i-au pus de in
Ca să-l ducă la Hotin,
Şi să-l judece ruseşte
Şi să-l bată căzăceşte!
Bate vântul de la Prut,
Inimioara mi s-a rupt.
Bate vântul despre zori
Şi mă umple de fiori.
Bate vântu-n miez de noapte
Şi-mi tot pare c-aud şoapte;
„Decât m-ar băga la oaste,
Mai bine-aş zace pe coaste,
Decât în oastea rusească,
Mai bine-n cea românească.
Domnică, drăguţa mea,
Mult bine mi-era la ea,
Că-mi aşternea la răcoare
Şi mă-ntreba ce mă doare.
Vai! român, de capul tău
Cum te-ajunse ceasul rău
Şi n-avuşi măcar un frate
Ca să-ţi cate de dreptate,
Să umble cu cărţile
Să-ţi scoată dreptăţile.
Dă, Domnico, pe murgul
De-mi deschide butucul.
Rezumat extins la poezia Sora contrabandierului de Vasile Alecsandri
Poezia „Sora contrabandierului” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație literară ce explorează tema sacrificiului și a iubirii fraterne. În poem, autorul descrie povestea unei surori care își sacrifică viața pentru a-și salva fratele, un contrabandist care este urmărit de autoritățile locale.
Poezia începe prin a prezenta imaginea unei fete tinere și frumoase, care își iubește fratele contrabandist peste orice și care își asumă riscuri mari pentru a-l ajuta să scape de urmărire. Autorul descrie cum sora contrabandierului își pune viața în pericol pentru a-l ajuta pe fratele său, încercând să-l ascundă și să-l protejeze de ochii vigilanți ai autorităților.
Vasile Alecsandri subliniază faptul că iubirea fraterne este cea mai puternică forță din lume și că aceasta poate duce la cele mai mari sacrificii și la cele mai curajoase acțiuni. El subliniază importanța de a ne păstra legăturile familiale și de a ne ajuta unii pe alții în momentele dificile, indiferent de consecințe.
Autorul descrie cum sora contrabandierului își dă seama că este prinsă și că nu mai are nicio șansă de a scăpa. Ea se gândește la fratele său și își dă seama că singura modalitate de a-l salva este să-și sacrifice propria viață. Astfel, ea își ia rămas bun de la fratele său și se predă autorităților, fiind executată imediat.
În final, Vasile Alecsandri își exprimă admirația și respectul pentru curajul și devotamentul surorii contrabandierului și subliniază faptul că iubirea fraterne este una dintre cele mai prețioase și puternice forțe ale vieții. Poezia „Sora contrabandierului” este o creație literară profund emoționantă și filozofică, care subliniază importanța de a ne păstra legăturile familiale și de a ne ajuta unii pe alții în momentele dificile, exprimând astfel dragostea și devotamentul uman în cele mai înalte forme ale sale.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.