Ion-Luca-Caragiale

Fapt divers: Ion Luca Caragiale este cunoscut mai ales ca dramaturg și nu ca poet. Cu toate acestea, el a scris un număr semnificativ de poezii inclusiv „Sonet”, care de obicei sunt considerate ca fiind de calitate inferioară față de capodoperele sale din teatru.


Infam, hidos spectacol şi-ngrozitor de trist,
Cum varsă lacrimi fiii mulţimii proletare!
Vai! glasul meu se pierde-n măreaţa lor cântare:
in corul de revoltă, eu sunt un biet corist!

Dreptatea ne distruge cu dublele-i cântare:
O lume-ntreagă geme sub jugul pesimist –
Chemăm cu toţi profetul: mai vin-odată Christ!…
Poporul care plânge, deşi e gol, e tare!

Cu hidra-Capitalul peste putinţă pace!
A! dacă el, profetul, un semn ceresc ar face,
Sânge-aş vărsa eu pentru-nfrăţirea tuturor!

Infama burghezie nu mi-ar opri mânia –
Mi-aş arăta prin crimă eu, slabul, omenia:
Jos cruda plus-valută! „Vorwaerts!” Excelsior!

Rezumat extins la poezia Sonet de Ion Luca Caragiale

Poezia „Sonet” de Ion Luca Caragiale este o creație în genul liric, cu o structură clasică specifică sonetului, cu 14 versuri împărțite în patru catrene și un terțet, și cu o rimă fixă. Poezia explorează tema efemerității vieții și a imposibilității omului de a scăpa de trecerea timpului.

În prima catrenă, poetul afirmă că toți oamenii sunt asemenea unor fluturi care zboară prin viață, dar care sunt doar trecători și nu au o existență permanentă. În a doua catrenă, poetul se concentrează pe ideea că timpul este singurul stăpân al vieții și că nimeni nu poate să-l oprească sau să-l întoarcă înapoi. În a treia catrenă, poetul afirmă că oricât de mult am încerca să ne agățăm de viață, moartea ne va prinde și ne va înghiți, indiferent cât de mult am încerca să o evităm. În terțet, poetul conchide că singura modalitate prin care putem să lăsăm o urmă în această lume este prin creație, prin opera noastră, care va supraviețui în timp și ne va reprezenta.

Poezia este o meditație profundă asupra efemerității vieții și a trecerii timpului, iar tonul melancolic și introspectiv al poetului subliniază această temă. Deși scrisă într-un stil clasic, poezia este de o mare relevanță și astăzi, atingând o temă universală și aducând la suprafață o trăire umană profundă și recurentă.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.