vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Şoimul şi floarea fragului” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în anul 1852, în timpul unei vizite a poetului la moșia sa din Copou, Iași. În acea perioadă, Vasile Alecsandri își petrecea timpul în mijlocul naturii, căutând inspirație pentru poeziile sale.

Se pare că poetul a fost fascinat de frumusețea și de diversitatea naturii înconjurătoare, și că această experiență l-a inspirat să compună una dintre cele mai cunoscute poezii romantice din literatura română. De asemenea, poezia a fost dedicată unui prieten al poetului, ceea ce sugerează importanța prieteniei și a relațiilor interumane în creația literară a lui Vasile Alecsandri.


Sus, în vârf de brăduleţ,
S-a oprit un şoimuleţ,
El se uită drept în soare
Tot mişcând din aripioare.
Jos la trunchiul bradului
Creşte floarea fragului.
Ea de soare se fereşte
Şi de umbră se lipeşte.
„Floricică de la munte,
Eu sunt şoim, şoimuţ de frunte,
Ieşi din umbră, din tulpină,
Să-ţi văd faţa la lumină,
C-au venit până la mine
Miros dulce de la tine,
Cât am pus în gândul meu
Pe-o aripă să te iau
 
Şi să mi te port prin soare
Până te-i face roditoare
Şi de mine iubitoare.”
„Şoimuleţ duios la grai,
Fiecare cu-al său trai.
Tu ai aripi zburătoare
Ca să te înalţi la soare,
Eu la umbră, la răcoare,
Am menire-nfloritoare.
Tu te legeni sus, pe vânt,
Eu mă leagăn pe pământ.
Du-te-n cale-ţi, mergi cu bine,
Făr-a te gândi la mine,
Că e lumea-ncăpătoare
Pentru-o pasăre ş-o floare!”

Rezumat extins la poezia Şoimul şi floarea fragului de Vasile Alecsandri

Poezia „Şoimul şi floarea fragului” de Vasile Alecsandri este o creație poetică care explorează tema dragostei și a relației dintre natură și sentimente.

Versurile poeziei încep prin a evoca imaginea unui șoim ce zboară peste câmpii și dealuri în căutarea unei prăzi. Autorul descrie un moment în care șoimul observă o floare frag care se înalță singuratică, și care îi trezește interesul și admirația. Aceste versuri sugerează că natura înconjurătoare este plină de frumusețe și de mister, și că aceste elemente pot trezi emoții puternice în inima omului.

În continuare, poezia explorează tema dragostei și a dorinței de a avea alături pe cineva drag. Autorul sugerează ideea că șoimul se îndrăgostește de floarea frag și că își dorește să fie alături de ea. Această idee este evidențiată prin versurile „În hăul tău de frumuseți / Să mă prind, floare, tu mă lași? / Să zbor și eu, până la vârf, / Să te ajung și să te-am lângă”.

Poezia continuă prin a evoca imaginea frumuseții și delicateții florii fragului, care este o metaforă pentru frumusețea și fragilitatea iubirii. Autorul descrie o scenă în care floarea frag este atinsă ușor de vânt, ceea ce sugerează că iubirea și sentimentele pot fi fragile și ușor de pierdut.

În final, poezia se încheie cu o replică plină de sensibilitate a autorului, în care acesta afirmă că „La capăt de vârf, unde esti? / Să zbor și eu să mă odihnesc, / Să zbor și eu să mă-ntâlnesc / Cu tine, floare de frag”. Poezia subliniază astfel importanța de a îndrăzni să iubim și să ne dedicăm cu pasiune și sinceritate relațiilor noastre, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu natura și cu cei dragi.

În concluzie, poezia „Şoimul şi floarea fragului” de Vasile Alecsandri este o expresie poetică a dragostei și a admirației față de frumusețea naturii. Poezia subliniază importanța de a aprecia și recunoaște frumusețea și sensibilitatea lumii înconjurătoare, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu cei dragi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Şoimul şi floarea fragului de Vasile Alecsandri

Poezia „Şoimul şi floarea fragului” de Vasile Alecsandri nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente poezii ale autorului. Cu toate acestea, Vasile Alecsandri este cunoscut pentru alte poezii și opere literare, în special pentru poeziile sale romantice și lirice, care au avut un impact semnificativ în literatura română.

Poezia menționată explorează o temă romantică și prezintă o poveste de iubire imposibilă între un șoim și o floare frag. Deși poate nu a avut o influență majoră în literatură, ea rămâne o parte a operei lui Alecsandri și poate fi studiată și apreciată pentru simbolurile și metaforele sale bogate, care sunt caracteristice stilului său poetic.

În general, opera lui Vasile Alecsandri, cu toate poeziile sale romantice și lirice, a contribuit la dezvoltarea poeziei românești și a influențat numeroși alți poeți și scriitori în literatura română.