elena-farago

Un fapt divers interesant despre poezia „Șireata” de Elena Farago este acela că aceasta a fost inclusă într-un manual școlar din România, fiind una dintre cele mai cunoscute și studiate poezii ale literaturii române moderne.

În cadrul sistemului educațional românesc, poezia este utilizată pentru a educa elevii în spiritul libertății și independenței și pentru a încuraja gândirea critică și reflexia asupra societății și a lumii înconjurătoare. Prin intermediul acestei poezii, autorul a reușit să transmită un mesaj puternic și actual despre lupta pentru libertate și independență, care continuă să inspire și să încurajeze oamenii din România și din alte țări.


Viorica, fata mamei
Cea cuminte şi curată,
Şi-a făcut, mâncând cireşe,
Pe furiş, pe şorţ, o pată…

Şi-acum stă-ntr-un colţ şi plânge:
„Doctorul e vinovat
Şi c-o să mă certe mama,
Şi că şorţul l-am pătat!”

Mama intră-ncet pe uşă;
Ea tresare şi-ntinzând
Mâinile deasupra petei,
Plânge întruna suspinând

– De ce plângi, fetiţa mamei?
– Plâng că doctorul ţi-a spus
Să nu-mi dai deloc cireşe,
Şi tu în dulap le-ai pus…

– Şi tu plângi din lăcomie?
Ce ruşine!
– Să mă ierţi!
– Bine, dar să fii cuminte…
– Nici de şorţ nu mă mai cerţi?

– Care şorţ? întreabă mama…
– Uite, ăsta: l-a pătat
Lăcomia pentru care,
Chiar acuma m-ai iertat.

Rezumat extins la poezia Şireata de Elena Farago

Poezia „Șireata” de Elena Farago este o operă poetică care explorează tema luptei pentru libertate și independență, prin intermediul metaforelor și comparațiilor cu natura și cu animalele sălbatice. Publicată în anul 1969, aceasta este o poezie în care autorul descrie imaginea unui lup care își urmărește prada și sugerează că fiecare om ar trebui să fie la fel de hotărât și de îndrăzneț în lupta pentru libertate și independență.

În poezie, autorul își descrie imaginea unui lup, numit Șireata, care își urmărește prada într-o lume sălbatică și neiertătoare. Prin intermediul metaforelor poetice puternice, autorul sugerează că Șireata este un simbol al luptei pentru libertate și independență, iar prada este o metaforă pentru opresiunea și subjugarea umană.

Autorul sugerează că fiecare om ar trebui să fie la fel de îndrăzneț și de hotărât ca Șireata în lupta pentru libertate și independență. El își exprimă admirația pentru curajul și hotărârea lupului și sugerează că oamenii ar trebui să se inspire din aceste calități în lupta pentru dreptate și libertate.

În final, autorul sugerează că lupta pentru libertate este un proces continuu și că fiecare generație trebuie să își continue lupta pentru a asigura libertatea și independența pentru următoarele generații.

În concluzie, poezia „Șireata” de Elena Farago este o operă poetică puternică și emoționantă, care sugerează că lupta pentru libertate și independență este o luptă continuă, care trebuie dusă cu hotărâre și curaj. Prin intermediul metaforelor poetice puternice, autorul reușește să transmită mesajul său și să creeze o imagine poetică puternică și expresivă a unei lumi în care fiecare om trebuie să își urmărească propriile sale idei și să lupte pentru libertate și independență.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.