George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Singuri” de George Topârceanu este că aceasta a fost interpretată în moduri diferite de către critici literari și de către publicul larg. Unii au considerat că poezia este despre dragoste și singurătate, în timp ce alții au văzut-o ca o meditație mai generală asupra condiției umane și a nevoii de a fi conectați la ceva mai mare decât noi înșine. Această diversitate de interpretări arată puterea poeziei de a vorbi diferitelor persoane în moduri diferite, în funcție de experiențele și percepțiile lor personale.


Dormi!… Un val de aer umed am adus cu mine-n casă.
Tremurând s-a stins văpaia lumânării de pe masă,
Iar acuma numai ochiul de jăratic din cămin
Licăreşte-n umbra dulce, ca o piatră de rubin.

Bate vânt cu ploaie-n geamuri
Şi e noapte neagră-afară…
Plânsul streşinii suspină ca un cântec de vioară
Monoton, şoptind povestea unei vremi de mult uitate…
Nici o rază nu pătrunde prin perdelele lăsate.

Ci-ntunericul prieten stăpânind până departe,
Şi de oameni şi de patimi fericirea ne-o desparte.
Singur eu veghez în noapte,
Ploaia cântă tot mai tare…
Şi m-apropii, ochii negri să-i deschid cu-o sărutare.

Rezumat extins la poezia Singuri de George Topârceanu

Poezia „Singuri” de George Topârceanu este o meditație asupra singurătății și a dorinței de a fi împreună cu cineva într-o lume ostilă și adesea indiferentă.

În prima strofă, poetul ne prezintă o imagine a două persoane care se simt singure într-o lume imensă și ostilă. Ei se uită unul la altul și se simt atât de apropiați, dar în același timp atât de departe, întrucât pare că lumea este împotriva lor.

În a doua strofă, poetul subliniază importanța unei prezențe umane, care poate fi singura soluție pentru a depăși sentimentul de singurătate. Ei caută speranță în ochii celuilalt, sperând că vor găsi înțelegere și confort în prezența lui.

În a treia strofă, poetul descrie cum cei doi se îndepărtează unul de celălalt, dar în același timp sunt atrași unul către celălalt de dorința lor de a fi împreună. Într-un final, se întâlnesc și se simt la fel de singuri ca la început.

În concluzie, poezia „Singuri” de George Topârceanu subliniază nevoia oamenilor de a fi împreună într-o lume ostilă și indiferentă. Poetul subliniază importanța prezenței umane și a înțelegerii reciproce pentru a depăși sentimentul de singurătate. În final, poezia sugerează că, în ciuda eforturilor noastre, singurătatea poate fi adesea inevitabilă și că nevoia de a fi împreună poate fi greu de îndeplinit.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.