Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers despre poezia „Singurătate” de Grigore Vieru este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost apreciată în întreaga lume. Poetul moldovean a fost cunoscut pentru poeziile sale cu tematică socială și politică, dar și pentru poeziile sale de dragoste și de introspecție, precum „Singurătate”.

Această poezie a fost tradusă în limba engleză, franceză, germană, rusă și în alte limbi, fiind apreciată pentru sensibilitatea și universalitatea temei abordate. De asemenea, poezia a fost inclusă într-o serie de antologii și selecții de poezie moldovenească și românească, fiind considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Grigore Vieru.


Afară plouă ca şi toamna şi-i urât,
Mă uit pe geam ca după tine, şi atât.

În mine toate amintirile te-aşteaptă,
De-aceea mi-i privirea stranie şi dreaptă.

Ca-ntr-un copil ce-a adormit plângând,
În mine nu mai este nici un gând.

Vreau să trăiesc şi-mi cad din mână cărţile;
Mă împresoară chipul tău din toate părţile.

Mâna ce mi-a-mprăştiat părul şi gândurile
Îmi amestecă pe carte toate rândurile.

Rămân uitându-mă pe geam ca după tine,
Şi tot aştept pe cineva şi nu mai vine.

Rezumat extins la poezia Singurătate de Grigore Vieru

„Poezia „Singurătate” de Grigore Vieru este o compoziție profund emoționantă, ce explorează tema singurătății și a dorinței de a fi iubit și de a avea pe cineva alături.

Poezia începe prin a descrie starea personajului, care simte că este singur și își dorește să fie iubit și să aibă pe cineva alături. Versurile sunt pline de durere și tristețe, însă în același timp se observă și dorința personajului de a-și găsi liniștea și de a simți că aparține cuiva.

Mai mult, poezia explorează și tema iubirii, subliniind importanța acesteia în viața noastră. Personajul își dorește să iubească și să fie iubit, simțind că aceasta este cheia pentru a depăși starea de singurătate.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre dorința de a avea pe cineva alături și despre importanța iubirii în viața noastră. Versurile sunt pline de sensibilitate și emoție, iar tema abordată este una universală, ce poate fi înțeleasă și simțită de oricine.

„Poezia „Singurătate” de Grigore Vieru este o poveste emoționantă despre dorința de a fi iubit și de a avea pe cineva alături. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic despre importanța iubirii și a relațiilor interumane în viața noastră.”


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.