Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Şi totuşi iubirea” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost scrisă în perioada comunistă, când guvernul interzicea literatura și poezia care critica regimul sau care exprima opinii neconforme cu ideologia oficială. Cu toate acestea, poezia lui Păunescu a reușit să devină populară și să transmită mesajul său puternic despre iubire și sensul vieții umane, chiar și într-o perioadă de cenzură și limitare a libertății de exprimare.

De asemenea, poezia a fost unul dintre cele mai apreciate și cunoscute lucrări ale lui Păunescu, care a fost unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori din România în perioada comunistă. Poezia a reușit să își păstreze relevanța și astăzi, ca un mesaj puternic despre iubire și sensul vieții umane, care poate fi apreciat de oricine, indiferent de timp sau context social și politic.


Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.
 
Şi totuşi e stare de veghe
Şi totuşi murim repetat
Şi totuşi mai cred în pereche
Şi totuşi ceva s-a-ntâmplat.
 
Pretenţii nici n-am de la lume
Un pat, întuneric şi tu
Intrăm în amor fără nume
Fiorul ca fulger căzu.
 
Motoarele lumii sunt stinse
Reţele pe căi au căzut
Un mare pustiu pe cuprins e
Trezeşte-le tu cu-n sărut.
 
Acum te declari Dumnezee
Eu însumi mă simt Dumnezeu
Continuă lumea femeie
Cu plozi scrişi pe numele meu.
 
Afară roiesc întunerici
Aici suntem noi luminoşi
Se ceartă-ntre ele biserici
Făcându-şi acelaşi reproş.
 
Şi tu şi iubirea există
Şi moartea există în ea
Îmi place mai mult când eşti tristă
Tristeţea de fapt e a ta.
 
Genunchii mi-i plec pe podele
Cu capul mă sprijin de cer
Tu eşti în puterile mele
Deşi inchiziţii te cer.
 
Ce spun se aude aiurea
Mă-ntorc la silaba dintâi
Prăval peste tine pădurea
Adio,adică râmâi.
 
Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.

Rezumat extins la poezia Şi totuşi iubirea de Adrian Păunescu

Poezia „Şi totuşi iubirea” de Adrian Păunescu este o meditație poetică profundă asupra iubirii și a sensului vieții umane.

Poezia începe cu o descriere a vieții umane, cu toate frumusețile și dificultățile sale, și subliniază că, în ciuda acestor provocări, iubirea rămâne o valoare centrală și esențială a existenței umane. Autorul folosește această idee pentru a sublinia faptul că iubirea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre, care ne ajută să depășim obstacolele și să găsim sensul și bucuria în viață.

El continuă prin a face o legătură între iubire și natura umană, sugerând că iubirea este o expresie a dorinței noastre de a fi conectați și de a avea relații semnificative cu ceilalți oameni. Poezia vorbește despre cum iubirea poate fi manifestată în diferite moduri, prin atenție, respect, devotament și încredere.

În final, poetul ajunge la concluzia că iubirea este o forță puternică care poate să ne ajute să găsim sensul și bucuria în viață și să depășim obstacolele și suferințele. El subliniază faptul că iubirea este un dar prețios și că trebuie să o prețuim și să o cultivăm în viața noastră.

În ansamblu, poezia „Şi totuşi iubirea” este o meditație profundă asupra iubirii și a sensului vieții umane. Poezia este plină de simboluri și metafore, iar mesajul său este unul de a prețui și a aprecia iubirea ca pe una dintre cele mai importante valori ale vieții noastre.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.