George-Bacovia poezii


Un fapt divers interesant despre poezia „Și ninge…” de George Bacovia este că aceasta face parte din culegerea sa de poezii intitulată „Plumb,” publicată în 1916. Culegerea „Plumb” este considerată una dintre cele mai semnificative și influente lucrări ale lui Bacovia și marchează apogeul stilului său simbolist și decadent.

Poezia „Și ninge…” ilustrează teme tipice ale operei lui Bacovia, cum ar fi tristețea, deziluzia și izolarea. În această poezie, poetul descrie peisajul de iarnă și folosește imagini simbolice pentru a sublinia sentimentul de rece și de izolare. Cu toate acestea, poezia dezvăluie și o frumusețe subtilă în mijlocul acestui peisaj de iarnă, ceea ce reprezintă o caracteristică a stilului său poetic.


Şi ninge în oraşul mare
E noaptea plină de orgii,
Iar prin saloane aurii
S-aud orchestre, şi fanfare.
Femei nocturne, singurele
La colţ de stradă se aţin,
Desfrâu de bere şi de vin
Prin berării, şi cafenele.
De orbitoare galantare
De diamant, şi de rubin…
Şi de averi oraşu-i plin,
Şi ninge în oraşul mare!…

Rezumat extins la poezia Şi ninge… de George Bacovia

Poezia „Și ninge…” de George Bacovia este o creație poetică profundă care explorează teme precum izolarea, recea singurătate și efemeritatea vieții. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia „Și ninge…” începe cu imaginea unei zile de iarnă, cu „geamuri galbene” și „sobă ce fumegă.” Această descriere creează o atmosferă de intimitate și confort, dar și de izolare. Poetul folosește cuvintele pentru a sugera că viața se desfășoară într-un spațiu restrâns și că lumea exterioară este distanțată și străină.

În versurile următoare, poetul descrie ninsoarea care cade în „zori,” sugerând începutul unei zile de iarnă. Imaginile cu zăpada care acoperă totul și cu „străzile pustii” subliniază izolarea și tăcerea care înconjoară poetul. Această izolare este accentuată de utilizarea simbolurilor, precum „păsări fără nume” care trec rapid și „stele mici” care sunt asemenea punctelor de lumină în întuneric.

Un aspect notabil al poeziei este repetiția expresiei „Și ninge…” la începutul fiecărui vers, sugerând o continuitate și o repetiție a aceluiași sentiment de izolare și tăcere. Această repetiție contribuie la construirea unei atmosfere monotone și deprimante.

Poetul încheie poezia cu o concluzie puternică: „Și moartea ninge.” Această afirmație subliniază legătura dintre iarnă, izolare și moarte, sugerând că viața umană este efemeră și fragilă, asemenea fulgilor de zăpadă care cad și se topesc. Cu toate acestea, există și o notă subtilă de frumusețe în această efemeritate, deoarece poetul observă că „și florile nasc” în mijlocul iernii reci, indicând că viața poate înflori chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

În concluzie, „Și ninge…” de George Bacovia este o poezie profund simbolistă care explorează tema izolării și a efemerității vieții. Ea surprinde atmosfera sumbră a unei zile de iarnă și starea interioară a poetului, sugerând că lumea exterioară este un reflecție a stării sale sufletești. Bacovia reușește să transmită complexitatea și fragilitatea vieții umane prin intermediul limbajului poetic și al simbolurilor, făcând din această poezie o meditație profundă asupra condiției umane.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help